Prošlo je više od stotinu i trideset godina otkako je 1877 američki astronom Asap Hall otkrio dva nebeska objekta oko Marsa. Riječ je o malenim prirodnim satelitima koji su dobili imena Strah i Užas (Phobos i Deiomos). Letjelici Europske svemirske agencije Mars Expressu nedavno je po prvi puta u povijesti uspjelo oba oba satelita snimiti u jednom kadru visoke rezolucije.

phobos-i-deimos

Iako je u pijesku zarobljeni američki rover Spirit uspio još 2005. godine na Marsovskom nebu uhvatiti ovaj dvojac, Mars Express (ME) je sada učinio zaiste lijepe fotografije satelita koji izgleda potpuno opravdavaju svoja neobična imena. Naime nekoliko je letjelica namijenjenih njihovom izučavanju neslavno propalo. Fotografije su učinjene tijekom 7492. orbite ME, obrađene i sada prezentirane javnosti. U trenutku fotografiranja Phobos je od letjelice bio udaljen 11.800 km a Deimos 26.200 km. Phobos je veći i nalazi se bliže matičnoj planeti. Njegove su dimenzije 27x22x19km. Oko Marsa obiđe jednom svakih 7:39 sati. Deimos je znatno manji (10x12x16km) oko Marsa obiđe jednom svakih 30:35 sati. Od Marsa je udaljen gotovo 24.000km, dva i pol puta dalje od svog "partnera". Zanimljivo je kako se tijekom više godina u svega nekoliko navrata putanja letjelice poklapa s mogućnošću fotografiranja oba ova satelita u istom kadru. Europljani su se dobro pripremili za ovu prigodu, a fotografije koje donosimo učinjene su s High Resolution Stereo Camera (HRSC). Ukupo je napravljeno 130 fotografija. Rezolucija objekata na Phobosu je 110 m/pixel a Deimosu 240 m/pixel.

phobos_deimos_filmic
Animacija od 130 fotografija Phobosa i Deimosa kako ih je vidio ME 05. decembra

Ruska svemirska agencija u narednim godinama planira iznimno ambicioznu misiju istraživanja Phobosa letjelicom Phobos-Grunt.

Na kraju kao zanimjivost spomenimo i kako je tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća na osnovi veoma loših snimaka ova dva satelita s američkih letjelica poznati šarlatan Eric von Daniken (i njemu slični) promptno iskonstruirao priču kako su ova dva satelita zapravo ljušture velikih svemirskih brodova "malih zelenih"...