. novembar. 2009.

Penelopa

Krater u sredini se zove Penelopa. Svi znaju za onaj veliki krater, ili bolje reći udarni basen, prečnika 400 km, Oddyseus (sledeća slika), ali ovaj je takođe lep.

Full-Res: PIA11624

 

Retko kada odaberem temu o kojoj ću da pišem ili da je prevedem samo na osnovu fotografije, ali, naravno, ima izuzetaka. Ovo je jedan od njih.

Ovu divnu fotografiju snimila je svemirska sonda „Cassini" uskougaonom kamerom 14. oktobra 2009. godine koristeći spektralni filter osetljiv na ultraljubičastu svetlost centrirana na 338 nanometara. Ovo je pogled na Saturnov mesec Tethys sa visine od oko 256.000 km, kada je fazni ugao između Sunca  Tethysa i „Cassinija" bio samo 1 stepen (bili su praktično u liniji - „Cassini" je bio u sredini). Razmera slike je 2 km po pikselu.

Misija koja je počela kao „Cassini-Huygens" predstavlja kooperativni projekat Nase, Ese i Talijanske agencije za svemir. Misijom i danas upravlja Laboratorija za mlazni pogon (JPL) u Pasadeni. Sam orbiter „Cassini" i obe njegove kamere konstruisane su i napravljene baš u JPL. Imidžing centar se nalazi u Institutu za svemirsku nauku u Boulderu, u Koloradu.

Tetis

Ovu sliku je još davno sa skoro 2 miliona kilometara slikao „Voyager 2".

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 19 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 3 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 4 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 4 dana ranije

Foto...