talasPodaci prikupljeni tokom misije Rozeta ukazuju na to da teorija o tome da je voda na Zemlju stigla preko neke komete možda ipak "ne drži vodu".

6

Uzorci prikupljeni iz jednog komada leda sa komete 67P pokazuju da hemijski sastav pronađene vode razlikuje od one koja se nalazi na površini naše planete.

Naime, voda sa komete 67P sadrži tri puta veću koncentraciju vodonikovog izotopa deuterijuma u odnosu na vodu sa zemlje.

Autori studije objavljene u žurnalu "Science" navode da je verovatnije da Zemljina voda vodi poreklo sa nekih asteroida.

"Današnji asteoridi imaju ograničene količine vode i to je jasno, ali verovatno to nije oduvek bio slučaj. Veruje se da su u najranijem periodu našeg solarnog sistema, pre 3,8 milijardi godina, asteroidi često padali na površinu naše planete. Tada su mogli da imaju mnogo više vode nego danas", navodi jedna od autora studije Ketrin Altveg sa univerziteta u Bernu.

Ona dodaje da je teorija o tome da je jedno telo donelo vodu na Zemlju previše jednostavna.

"Na kraju, okeani na našoj planeti su vrlo verovatno mešavina mnogih stvari", kaže profesorka Altveg.

Inače, iako je robot File "zaspao" jer su mu se istrošile baterije, matična letelica misije "Rozeta" i dalje obrađuje prikupljene podatke, a ukoliko File uspe da prikupi dovoljno solarne energije, instrument "Ptolomej" će nastaviti da prikuplja podatke.

 


VODA

Sve važno i interesantno što ima da se kaže o vodi. Članak D. Dragovića
Author: B92