etiopija_rascjep1
Novi rascjep podijeliti će Afriku na dva dijela

Veliki rascjepi u tlu na području Afar u Etiopiji mogući su početak kraja Afričkog kontinenta kakvog poznajemo. Tijekom rujna 2005. godine nakon uzastopnih manjih i većih potresa u udolini Afar otvorili su se rascjepi dužine preko 60km, širine preko desetak i dubine od nekoliko metara. Geolozi pretpostavljaju kako ovi rascjepi imaju veze s vulkanizmom i geološkim procesima na području Afričkog kontinenta. Prema dosad izvršenim mjerenjima i brzini mijenjanja krajolika moguće je kako se zaista radi o početku kraja jedinstvenog Afričkog kontinenta. Rascjepi koji se stalno povećavaju u dužini, širini i dubini polako će otvoriti mjesto novom moru koje će podijeliti kontinent..

etiopija_rascjep2
Karta događanja

Pogledamo li svijet oko sebe na prvi pogled čini nam se kako je on stalan i nepromjenjiv, međutim promatramo li ga s vremenske skale od svega koju godinu ili par desetaka godina promjene su već jako dobro zamjetne. Svijet je mjesto stalnih promjena. Gledano na svamirskoj skali događanja cijepanje Afričkog kontinenta uslijediti će veoma brzo. Kroz desetak ili i manje milijuna godina naši će potomci prigodom odlaska u Afriku morati specificirati na koji točno kontinent odlaze; staru ili novu Afriku.

etiopija_rascjep3
Shematski prikaz nastajanja rascjepa

Takve i slične promjene događale su se tijekom povijesti a događati će se i u budućnosti.

Dr. James Hammond, seizmolog s University of Bristol kaže kako su on i njegovi kolege sretni što mogu prisustvovati početku rađanja novog oceana i cijepanja kontinenata. Ovakvi su procesi obično skriveni od očiju znanstvenika u dubinama oceana dok događanja u Etipiji i susjednoj Somaliji mogu pratiti doslovce s lica mjesta.

Istraživanje i praćenje ovakvih prirodnih pojava znanstvenicima će omogućiti i nova saznanja na području seizmologije, geologije, vulkanizma.. te kako živjeti s permanentno promijenjivim svijetom.

etiopija_rascjep4
Stani pa gledaj; snaga prirode prema kojoj smo potpuno nemoćni