Danas je Naš dan, Dan planeta Zemlja

Diljem svijeta na današnji dan, 22. aprila, obilježava se Dan planeta Zemlja. Uz svu silu praznika i svetkovina današnji je dan poseban. Obilježava se bezmalo na svakom kutku našeg svemirskog broda, našeg doma. 

dan planeta zemlja zemlja u travi

Zemlja je samo jedan od preko tri tisuće danas poznatih planeta u svemiru. Znamo da planetarnih sustava ima bezbroj, pa ipak, Zemlja nije bilo kakav planet. Zemlja je naš roditeljski planet, nastao prije 4.5 milijardi godina. Od tada na ovamo iznjedrio je mnoštvo biljnih i životinjskih vrsta uključujući i homo sapiensa.

Ovogodišnji Dan planeta Zemlja fokusira se na problem zagađenja okoliša plastičnim materijalima. Plastični materijali čovjekov su izum. Plastika je sastavni dio našeg življenja, pokazala se izvrsnom u gotovo nebrojenim namjenama. No priča o plastičnim materijalima ima i tamnu stranu. Proces razgradnje iznimno je dugotrajan, opasan po okoliš i životinje. Plastika se može reciklirati i nije joj mjesto u ekosustavu izvan funkcije za koju je namijenjena. Učinimo i sami makar i najmanji korak u očuvanju Zemlje. Ima sedam milijardi jedinki homo sapiensa na svijetu i kad bi svatko od nas napravio „sitnicu“ Zemlja bi nam bila zahvalna. Uostalom, i nama samima je u čistom i zdravom okolišu lijepše i ugodnije. Moramo znati kako Zemlja može bez nas – mi bez nje ne možemo. Proteći će eoni prije nego se naša vrsta bude morala zahvaliti Zemlji na svemu što je poput brižnog roditelja napravila za nas. Uvjeti za život uz današnje poznavanje nebeskih zakonitosti ovdje će potrajati još milijardama godina. Hoćemo li naš dom čuvati i odnositi se prema njemu s poštovanjem (poput dobre djece spram roditelja) ili ne ovisi o nama samima. 

Dan planeta Zemlja prvi je puta organiziran 1970. a priču je pokrenuo John McConnell u SAD. 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...