TV2012-logoKako nastaje tranzit Venere preko Sunca?

Tranzit Vener preko Sunca nastaje kada Venera, posmatrano sa Zemlje, prođe ispred Sunca. Venera se tada vidi kao tačkica koja lagano “klizi” preko Sunčevog diska.

Tranzit-shemaSunce orbiteMVZ

Od tranzita planeta preko Sunca sa Zemlje mogu da se vide jedino tranziti Merkura i Venere jer se obe ove planete nalaze bliže Suncu od Zemlje, te povremeno prolaze između Sunca i Zemlje.

orbite

Kada će biti ove godine?

Tranzit Venere ove godine (po našem, srednjeevropskom, vremenu) počinje 6. juna u 0 sati i 5 minuta, a završava se u 6 sati i 55 minuta. Pošto će u trenutku početka tranzita Sunce biti ispod našeg horizonta mi taj početak nećemo videti. Iz naših krajeve možemo da posmatramo samo drugu polovinu ovogodišnjeg tranzita, nakon što Sune izađe, a Sunce će izaći u 4 sata i 54 minuta.

Ako bude vedro tranzit Venere moći ćemo da posmatramo do njegovog kraja, tj. do 6 sati i 55 minuta.

Ceo tok ovogodišnjeg tranzita Venere videće se iz istočne Azije, istočnog dela Australije i sa Pacifika. U Evropi i istočnom delu Afrike videće se samo kraj tranzita i to nakon izlaska Sunca. U SAD, centralnoj i severnom delu južne Amerike videće se početak tranzita pri zalasku Sunca.

zemlja-tranzit-510

Trazit ukupno traje 6 sati i 50 minuta.

Više

Tok tranzita

tranzit-v

Tranzit Venere počinje prvim kontaktom (I) a to je trenutak kada disk planete dodirne disk Sunca sa spoljne strane. Uskoro potom videće se delić planete. Ceo disk Venere moćiće da se vidi kada dođe do drugog kontakta (II), pošto disk planete dodirne ivicu diska Sunca sa unutrašnje strane. Zatim sledi nekoliko sati tranzita planete preko Sunčevog diska. Treći kontakt (III) nastaje u momentu kada disk Venere dotakne suprotni rub Sunca, takođe sa unutrašnje strane. Ceo tok tranzita se okončava četvrtim kontaktom (IV) kada disk Venere sa spoljne strane načini poslednji dodir sa diskom Sunca. Prvi i drugi kontakt su ulazni, a treći i četvrti izlazni.

Najveći tranzit je trenutak kada Venera bude na najmanjem rastojanju od centra Sunčevog diska. Venra će moći da se vidi samo dok je ispred Sunčevog diska i to kao tamna tačkica. Izvan diska Veneru ne možemo da vidimo jer nam smeta Sunčevo svetlo.

Više

Statistika

Tranziti Venere su retka pojava. U proseku Merkur načini tranzit preko Sunca 13 puta u stoleću, a Venera mnogo ređe. Njeni tranziti se javljaju u parovima (sa osam godina razmaka), a između svaka dva para protekne 105,5, odnosno 121,5 godina (po ovom šablonu: 8 + 105,5 + 8 + 121,5 godina). Od 2000-te godine pre nove ere do 4000-te godine nove ere biće ukupno 81 tranzit Venere.

Tranzti su retki zato što se Venera oko Sunca ne kreće u ravni u kojoj se kreće Zemlja, već je pod nagibom od 3,4 stepena. Zbog toga Venera najčešće prođe ispod ili iznad Sunca, a samo ponekad se desi da prođe diretko preko njegovog diska.

Prethodni tranzit Venere bio je 8. juna 2004. godine, a pre njega  6. decembra 1882. Sledeći tranzit biće u 11 decembra 2117. zatim 8. decembra 2125.

Statistika


 

SVE O TRANZITU VENERE


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...