Fotografija kakvu smo sve donedavno mogli samo sanjati

Planet Venera, drugi po redu od Sunca.. Tijekom povijesti ljudski je rod Veneru titulirao kao Zemljinu blizanku. Sve do prije koje desetljeće ni najvećim teleskopima na svijetu nije pokazivala ništa više od puke faze osvjetljenosti njezine „površine” Sunčevom svjetlošću. Smatrali smo kako je Venera (tek) nešto toplija od Zemlje ali i kako bi bar ponegdje na njoj bio moguć razvoj života kakvog poznajemo na Zemlji. A onda su prve ruske letjelice proletjele kraj nje, spustile svoje landere na njezinu površinu.. Ti prvi podaci koje smo dobili sa lica mjesta bili su pomalo nevjerojatni, skoro pa su zbog toga u znanstvenoj zajednici bili odbačeni. Usljedila su dodatna istraživanja i prava istina o Veneri je isplivala na površinu. Venera je ne samo krajnje negostoljubiv svijet, na Veneri je doslovce pravi pakao prema kojem se Danteove priče čine kao bezopasne „mica-mace”.

Gro današnjih saznanja o Veneri temelji se na podacima koje dobivamo sa letjelica koje su upućene ka njoj. Veoma je malo toga što o Veneri znamo zahvaljujući istraživanjima sa Zemlje. I najveći teleskopi svijeta tamo vide – ništa! Zahvaljujući napretku znanosti i tehnike, pomno izabranoj opremi, godinama iskustva, velikom trudu i iznimnoj obradi fotografija astronom iz Rijeke, Ivica Zajač uspio je na svojim fotografijama Venerine guste atmosfere snimiti oblačne strukture tog negostoljubivog svijeta.

venera 09012017 ivica zajac

Fotografija koju donosimo snimljena je 09. januara u 16:40 po našem vremenu (u vrijeme zalaska Sunca!) sa teleskopom tipa Newton promjera ogledala od  200mm uz uporabu Barlow leće 5x. Ivica Zajač pasionirani je astronom iz Rijeke, pravi zaljubljenik u zvijezde već desetljećima. Neki od njegovih radova spadaju u sam vrh mogućnosti amaterske astronomije. Pokrenuo je i vodi nekoliko grupa na društvenim mrežma koje promoviraju astronomiju i radove astronoma amatera iz čitavog svijeta (Amateur Astronomy Project i druge). Prijatelj je i suradnik Astronomske udruge Vidulini od njezina osnutka.

Ivica Zajač & Marino Tumpić


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...