Mogućnost da Mars postane nova Zemlja, planeta pogodna za život nije samo fikcija već izgledan plan planetarnog inženjeringa. Istina, neće se to dogoditi danas ni sutra, a ni prekosutra ali ako naša civilizacija odluči, kroz samo petstotinjak godina Mars bi mogao postati druga „plava planeta“.

mars teraformiranje

Nije nam namjera sada prepričavati tehničke detalje, uostalom subota je, dan za lagane stvari i odmor. Možda ilustracija koju donosimo ponajbolje objašnjava što bi se i kako i kada moralo događati od početka postupka teraformiranja Marsa do prvih zaljubljenih homo sapiensa koji se grle u ljubavnom žaru ispod palmi na obalama Marsovih oceana. Trebalo bi nam za to najmanje pola tisućljeća, danas nepostojeće svemirske tehnologije, preko 4 trilijuna USD i puno sreće, no nije nemoguće. Uostalom glavno je pitanje na koje nam istraživanja dosad nisu dala odgovor je li Mars nekada bio poput Zemlje ali su ga svemirske prilike odgurnule na bezživotnu stranu ili se Mars sam po sebi (tek) sprema postati nova Zemlja. Zahvaljujući astronautičkim istraživanjima sve smo bliže stavu kako je Mars nekada bio vodeni, habitabilni svijet kojeg bi ljudi „samo trebali nanovo pogurnuti“ na put života.

Subota je, pogledajte ilustraciju i razmislite sami. Sjetite se samo kako je prije svega koje stoljeće naša planeta bila „ravna ploča“, prije koje tisućljeće Istra koju danas poznajemo bila je daleko od mora, prije još nešto malo više vremena...mah, nemam inspiracije za kvalitetno završiti ovaj tekst. U mislima sam na jednom malom, osunčanom i toplom zelenom poluotoku negdje na obalama Marsova Jadranskog mora, pregledavam Marsovski Regional Express web portal i ljubim divnu ženu u svom naručju. Uživajte i vi!


Teraformiranje Marsa

Venera – najpogodnije mesto za ljude


 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 6 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 11 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 17 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...