mars-water-mro-crater-slope-lgPovršina Marsa doživljava sezonske promjene kojima bi uzrok mogla biti površinska ili ispod površinska fluktacija slane vode, zaključak je članka objavljenog u najnovijem izdanju časopisa Science. Opažanja NASAine letjelice Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) u visokoj rezoluciji daju veoma jasne dokaze o sezonskoj promjeni Marsove površine na osunčanim mjestima za vrijeme toplih razdoblja u blizini Marsova ekvatora. Uočene promjene poklapaju se s našim razmišljanjima i teorijskim modelima, kaže direktor NASA Charles Bolden, dodajući kako sve skupa pozicionira crvenu planetu kao jednu od najvažnijih stepenica istraživanja robota ali i ljudi na licu mjesta.

Alfred McEwen sa University of Arizona, Tucson, koji je zadužen za obradu i istraživanje materijala načinjenih pomoću HiRISE kamere na MRO kaže kako pretpostavka o vodi kao uzroku uočenih promjena na površini „najbolje drži vodu“ od svih drugih teorija. Znamo koje su temperature na Marsu. Obična tekuća voda teško da postoji na površini, možda samo na nekim pojedinim mjestima s pogodnom lokacijskom mikroklimom. Drugdje bi ona bila zaleđena, no slana voda, a imamo dokaze o salinitetu, imala bi nižu temperaturu smrzavanja i taman bi mogla biti u tekućem stanju za vrijeme Marsova ljeta. Radi se o manjim količinama tekuće slane vode tik ispod površine a možda i na samoj površini. Ipak, dodaje McEwen, nemamo niti jedan direktan krucijalan, nepobitan dokaz da je to zaista i tako. Priča o vodi na Marsu stalno se pojavljuje u medijima. Prema svim rezultatima vode na Marsu ima ispod površine, postoje i veliki vodeni rezervoari, no tekuća voda tik ispod pijeska ili čak mali potočići na pijesku dali bi novi zamah istraživanjima. Krajem ove godine k Marsu kreće NASAina robotička uzdanica – rover Curiosity. Hoćemo li napokon vidjeti jasne fotografije vode na Marsu ili će taj prizor morati sačekati desetljeća, sve dok tamo ne kroči ljudska noga?

Kako smo o vodi na Marsu pisali pre više godina:

Voda na Marsu? Članak iz 2002. godine

Mars Express - pronašao vodu na Marsu  Članak iz 2004.

Voda na Marsu (2004)

Gleda dežurni u Nasi ekran, trepne pa kaže: „Aha, vidi ovaj kamičak kao da je pre dve milijarde godina bio potopljen u vodu. Baš fino, imamo šta da kažemo na konferenciji za štampu.“

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 3 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...