Marsov rover Curiosity neumorno radi. Ispituje susednu planetu i omogućava da se realnije sagledaju uslovi na njoj. Naučnike, a i sve nas ostale, posebno interesuju oni podaci koji potkrepljuju teoriju o životu na Marsu. Već smo se pomirili s tim da tamo gore nema ni glista, a kamoli nekog složenijeg života, ali možda, možda ima ili je bilo nekih bakterijica. Astrobiolozi ne odbacuju takvu mogućnost.

b2

Novo što je rover pronašao je miner gline. Glina je na Marsu odavno pronađena, ali sada je u pitanju izuzetno velika količina ovog minerala. Najveća koja je ikada na Marsu pronađena.

Glina je interesantna jer se dovodi u vezu s vodom, a voda je… zna se, stara priča, neophodna za život kakav nam je poznat. Gde ima vode možemo očekivati život. 

Curiosity beam 500

Naravno, postojanje gline nije dokaz i postojanja života, ali je dobar podsticaj za dalja istraživanja. Da na Marsu ne postoji glina i da ne postoji ili da nije postojala voda, biolozi bi davno digli ruke od traganja za životom na toj planeti. Naučnici veruju da su ovi minerali gline došli iz davnih marsovskih jezera, a možda su ona nekada davno bile stanište mikro-života. 

Možda nas ovo otkriće velikih količina minerala gline ne impresionira naročito. Ali, možda smo malo razmaženi jer se svakodnevno srećemo sa obiljem novih informacija pa smo zasićeni, očekujemo velike, alarmantne vesti. Ali treba imati na umu da svaka nova informacija, čak i kada nam se čini da je nevažna, popunjava nepregledni mozaik znanja koje tek treba da usvojimo. Nekada baš sitan podatak može kasnije da se pokaže važnim. 

Nismo uvek u stanju da procenimo značaj nove vesti. 

Prema Astronmy 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...