mars povrsina

 

metan

Metan je bezbojan gas ugljenika i vodonika: na jedan ugljenik povezana su četiri vodonika. Nastaje često tokom raspada organskih materija, obično u močvarama, pa se zove i močvarni gas. Metan proizvode i živi organizmi. Recimo krave preživanjem isporučuju u atmosferu čak 16% godišnje emisije metana u atmosferi. 

Zbog ovog, ako u atmosferi neke planete otkrijete metan, na njenoj površini možete očekivati krave. Dobro, to zapravo nije verovatno, ali metan je svakako indikacija postojanja živih organizama na takvoj planeti. Samo indikacija. Treba istaći da metan u atmosferi opstaje godinama, jer se vremenom raspada, a to znači da, ako u nekoj atmosferi detektujete metan onda možete zaključiti da je on proizveden u tom periodu od bar tih desetak godina. 

U nedostatku neposrednih dokaza za postojanje života na nekom nebeskom telu metan je signal da treba istraživati dalje ne bili se konačno na tom telu život i pronašao. Što se Marsa tiče, metan je u njegovoj atmosferi detektovan više puta, ali isto tako su ti nalazi kasnije i demantovani. 

Orbiter Evropske svemirske agencije 2004. je očitao prisustvo metana u Marsovoj atmosferi, ali su se potom pojavile neke rezerve na to otkriće jer su instrumenti orbitera, po nekim istraživačima, nedovoljno precizni. Dakle, u to otkriće se posumnjalo. Zatim je prisustvo metana prijavio Nasin rover Curiosity koji istražuje Mars u krateru Gale. Izvor tog metana mogao bi se nalaziti negde ispod tla – i, prema astrobiolozima, mogao bi biti produkt i živih organizama koja se tamo kriju. U svakom slučaju, ostalo je da se ovim reverovim otkrićem naučnici detaljnije pozabave. 

Ali onda je drugi orbiter Evropske svemirske agencije, Trace Gas Orbiter (TGO), koji je opremljen izuzetno preciznim detektorima za uočavanje sasvim malih količina metana u atmosferi, pa je prema tome toliko i pouzdan, 2016. na Zemlju poslao izveštaje da metan nije detektovan! Ovaj orbiter raspolaže sa dva spektrometra koji su se na testovima pokazala savršeno preciznim i ESA u njihove nalaze ne sumnja. TGO je istraživao sve slojeve Marsove atmosfere. 

MarsExpress
Mars Express

Na tome je ostalo do novih nalaza, a oni su objavljeni ovih dana. U ponedeljak, 1. aprila Mare Express, takođe ESA-in, je potvrdio prisustvo metana koji je očitao Curiosity. Dakle, potvrđeno, konačno.

Rasprave su se odmah usijale i ponovo se počelo govoriti o mogućnosti da metan na Marsu proizvode živi organizmi. Ili to, ili je metan nastao geološkim procesima, recimo moguće je da je Marsov metan posledica reakcije određenih stena na Sunčeve zrake koji ih obasjavaju. 

E sad priča o metanu postaje posebno zanimljiva. I orbiter i rover su detektovali metan samo u krateru Gale, tj. iznad njega. Ali, i rover i orbiter su već posle nekoliko dana primetili da metana više nema! Drugim rečima, metan je postojao samo tih nekoliko dana, što je teško objasniti, jer po pravilu u atmosferi ostaje godinama. 

Zbog ovoga neki naučnici smatraju da prisustvo metana u atmosferi Marsa još nije dokazano i da su svi pozitivni nalazi rezultat neke greške u očitavanju. 

curiosity
Curiosity

Ali dobro. Metan je detektovan i bez obzira što je on kasnije nestao činilo se da je taj podatak izvestan. Ali već posle nekoliko dana od ovog zadnjeg podatka stigla je nova vest. Evropska letelica EXOMars, nakon pažljive analize podatka, NIJE pronašla nikakve tragove ovog gasa. Ovaj orbiter je istraživao atmosferu Marsa od aprila do avgusta 2018. ExoMars ima osetljiv detektor koji oseti i samo deseti deo metana od one količine koju može da primeti Mars Express!

Ostaju za sad dve mogućnosti. Ili su dosadašnji podaci o metanu pogrešni ili se nešto posebno događa sa metanom te on nakon nekog kratkog vremena jednostavno iščezne. Naučnici su generalno spremni da prihvate postojanje metana u Marsovoj atmosferi, ali ako je to tačno pred njima je zadatak da utvrde kako dolazi do njegovog nestajanja tako brzo. Ako se ispusti u atmosferu on bi morao da opstane bar desetak godina. 

Očito, misterija se nastavlja.

 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...