Prekjučer u četvrtak 03. maja, kasno navečer u 22 22:31 sati po našem vremenu najveći planet u našem sustavu pogođen je od strane nepoznatog nebeskog tijela. Najvjerojatnije je riječ o asteroidu ili kometi koja nije zabilježena niti u jednom katalogu astronoma. Udar su istovremeno, nezavisno jedan od drugoga zabilježili astronomi-amateri Christopher Go na Filipinima i Anthony Wesley iz Australije. Profesionalne zvjezdarnice nemaju konstantni monitoring planeta, pa čak niti Mjesec nije konstantno sniman niti od koje profesionalne zvjezdarnice na svijetu.

jupiter-impact-03052010_aw1
Detalj udara nepoznatog tijela u Jupiter

Stoga su takvi događaji gotovo isključivo u domeni astronoma-amatera.

Sve do prije petnajstak godina smatralo se kako su udarni nebeskih tijela u planete veoma rijetka događanja gledano vremenskom skalom ljudskog življenja. No onda se sve pomalo počelo mijenjati. Najprije su ostaci komete Shoemaker-Levy 9 (SL9) u lipnju 1994. udarili u jupiter i napravili pravu pomutnju. Petnaest godina kasnije, u lipnju 2009. ponovo je došlo do udara što je bilo veliko iznenađenje. Prekjučerašnji udar nešto manjeg nebeskog tijela definitivno nam daje sugestiju kako se monitoring planeta Sunčeva sustava mora formirati, ako ne od strane profesionalaca onda od strane astronoma-amatera. Očigledno je da ovakvi događaji nisu nimalo rijetka pojava te da imaju reperkusije i na zaštitu naše planete od strane nebeskih objekata koji nisu katalogizirani. Nedavno otkriće tkz. tamnih asteroida ponovo je uzburkalo duhove obzirom da smo sada svijesni kako je opasnost idara nekog objekta u Zemlju (ili druge planete) znatno veća nego što se to do prije koju godinu mislilo.

jupiter-06052010_pozicija_istok
Pozicija Jupitera na jutarnjem nebu 06. svibnja

Posljednje „raketiranje“ Jupitera zabilježeno je amaterskim teleskopom i kamerom. Nisu uočeni tragovi višestrukih udara te je očigledno kako se radilo o jednom jedinstvenom objektu. Na snimcima u vrijeme udara uočava svjetlosni bljesak, a kasnija patrolna opažanja Jupitera diljem svijeta nisu dala naslutiti razvoj „tamnih područja“ u Jupiterovoj atmosferi koja bi nagoviještavala  da je riječ o velikom poremećaju zračnih masa i strujanja.

U cijeloj priči treba reći i kako se prema nekim terorijama astronoma, Jupiter zbog svoje goleme mase i velikog gravitacijskog utjecaja zapravo može definitirati i kao Zemljin čuvar! Naime, mnogobrojni nebeski objekti koji iz tamnih dubina svemira jurnu prema Suncu bivaju skrenuti sa  svoje putanje. Neki od njih očigledno i udare u sam Jupiter. Da nema njegova gravitacijskog utjecaja vjerojatno bi udari u Zemlju bili češći i s težim posljedicama.

mjesec_mjesta-udara
Zabilježeni udari meteorita u Mjesec tijeko posljednje tri godine

Oni koji žele vidjeti orginalni amaterski video zapis samog udara nepoznatog objekata u Jupiter neka svakako krenu na ovaj link: http://jupiter.samba.org/jupiter/20100603-203129-impact/index.html .Video je veličine 46Mb!

Inače, Jupiter se može golim okom vidjeti kao najsjajnija „zvjezdica“ iznad istočnog obzora, rano ujutro sat dva prije izlaska Sunca. Odmah do njega se sada nalazi i Uran a nešto poviše i Mjesec u zadnjoj četvrti!

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...