Ekaterinburg, 25. februar, (RIA Novosti), (Russia Today)

fragment1
fragment2 fragment3
fragment4 fragment5 lokalni fragment

 Do sada je uralski univerzitet prikupio 53 fragmenata meteorita veličine od 1 do 7 cm. Analiza fragmenata radjena je u istraživačkom centru za nanomaterijale i nanotehnologije, uz pomoć optičkog i elektronskog mikroskopa, putem rendgenske mikroanalize, kao i uz magnetska merenja. Svim ovim postupcima dobijene su potpuno nove informacije. 

Fragmenti definitivno prikazuju sastav glavnog meteoritskog tela. Ono može biti klasifikovano kao aeorolit, koji po svojoj strukturi i kompoziciji pripada hondritima, grupi meteorita koja je najzastupljenija. Takodje, pronadjene su i neke druge komponente u fragmentima, kao što su: olivin, piroksen, troilit, kamacit i taenit.

Istraživačka ekipa uralskog univerziteta planira još terenskih istraživanja i potraga za fragmentima meteorita u regionu Čeljabinska.

"Naučnici sa ruskog uralskog federalnog univerziteta otkrili su fragment meteora koji je mase nešto više od jednog kilograma, što je do sada najveći takav uzorak koji je pronadjen." ' izjavio je šef ekspedicionog tima, Viktor Grokhovski.

"Do sada je pronadjeno više od 100 fragmenata tokom pretrage u oblasti od 50 km duž trajektorije pada meteorita. Pretpostavljamo da se na dnu jezera Čebarkul nalazi i najveći fragment koji bi trebao biti oko 60 cm u prečniku" - dodaje na kraju u svom obraćanju javnosti Grokhovski.

Ekspidicija je vodjenja u zimskim uslovima sa neophodnom ski opremom. Zanimljivo je reći da i veliki broj lokalnih žitelja neprekidno obilazi ovu oblast u potrazi za fragmentima meteorita koje potom želi što bolje da unovči prodajom putem online internet trgovine. Tako se na jednom kineskom sajtu pojavio i navodni Čeljabinsk meteoritski fragment čija je početna cena 16000 dolara.

Lokalni zvaničnici se takodje nadaju da će ovdašnje jezero prerasti u prvorazrednu turističku atrakciju zahvaljujući padu meteorita 15. februara ove godine.

 


Fragmenti meteorita nadjeni u zaledjenom jezeru

Godina meteora i meteorita i ostalog kamenja

Fotografija meseca, možda i godine

Ogroman bolid nad Kubom

Ruski meteorit

Novi snimci udara meteorita

Kiša meteora zasula Rusiju

Eksplozija meteoroida nad Rusijom