Astronomsko udruženje “Eureka” i planinarsko društvo “Jastrebac”  iz Kruševca, organizovali su zajedničku akciju 10/11. avgusta pod nazivom “Pogledom do zvezda”.

perseidi_2

Cilj astro-planinarske akcije je bio da se na vrh Pogled (najviši vrh Jastrebca) učesnici popnu pešice i tako se upoznaju sa planinarenjem i kako se snaži u šumi. Sa vrha je u planu bilo posmatranje Perseida, Jupitera, Venere, M31, M13 i mnogih drugih nebeskih tela sa dva teleskopa. Nažalost vremenski uslovi na vrhu Jastrebca te noći nisu dozolili da se posmatranje realizuje, pa su se 40-ak planinara morali zadovoljiti samo dvodnevnim šetnjama po Jastrebcu. Međutim, astronomsko udruženje “Eureka” je sutradan, u subotu organizovalo posmatranje Perseida sa Bagdale.

perseidi_7

Posmatranju je prisustvovalo 20-ak posmatrača i ukupno je za dva sata posmatranja uočeno oko 30-ak meteora. Ovo posmatranje sa Bagale su realizovali članovi “Eureke” Miloš Stanković, Aleksandar Ristić i Darko Jovanović. Udruženje ima u plani da organizuje jos zanimljivim akcija. Vrata su širom otvorena za saradnju sa drugim organizacijama na polju promocije nauke. Na sajtu udruženja možete pogledati detaljan izveštaj i fotografije sa ovih događaja

perseidi_8

Više o ovom posmatranju na sajtu Eureka


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...