Kliknite na slike
IMG_1143_resize_170
IMG_9501_170
IMG_0388_resize_170

Izveštaj

Mlad Mesec i Leonidi u kombinaciji sa vedrim vremenom jednostavno ne daju mogućnost da ne odete. Kao i obichno lokacija standardna (Rudine), ekipa opet manje više standardna uz dodtaka nekoliko gostiju koji meteorski rojevi po pravilu privuku.

Martin i Vasko su brojali za IMO, u isto vreme smo postavili dva fotoaparata za slikanje koji su manje vishe sami slikali uz malu pomoc Martina koji je svremena na vreme morao da fenom da razduvava zamagljene objektive. Jas sam nosio Meade Lightbridge16 inča i sa njom pokushavao naći nešto na nebu ali osim M42 drugo nije nishta toliko vredelo jer je bilo jako vlažno. Mislim da sam čak uspeo da zabeležim i zelenkastu boju oko trapezijuma. Sa 16 inča toje sasvim neki drugi objekt. Još kad stavite UHC filter to je onda WOW maglina. Biće nadam se to još i bolje samo kada nebo bude bolje. Pokushavao sam videti i Konjsku glavu ali mi nije poshlo za rukom. Vlaga je bila tolika da mi se zamaglio prvo sekundar a onda i primar pa sam sklopio teleskop i seo na moju stolicu za poslamtrenje metora i uživao u Leonidima. Nije da ih nije bilo ali od Leonida uvek očekujem više naročito posle onih u 2001. godini.

Od 15ak ljudi na kraju smo ostali samo nas petorica do negde 3h ujutru kada smo prekinuli posmatranje zbog hladnoće a i aparati su potrošili baterije tako da smo svi jednoglasno izglasali odlazak kući.

 

IMG_0226_resize_170 IMG_0434_resize_170 IMG_0406_resize_170

 

 

Author: Radan Mitrović

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...