Najpoznatija skupina „zvijezda padalica“ u maksimumu aktivnosti

  perseids marina tumpic
  perseids marino tumpic
  perseids radijant
  perseids Vidulini ekipa za meteore

Meteori, sitne čestice prašine i plina porijeklom od nekadašnjeg kometa 109P/Swift-Tuttle svakog ljeta izazivaju pažnju medija i javnosti. Nekoliko desetaka sjajnih i manje sjajnih meteora vidljivo je golim okom svakog sata u maksimumu aktivnosti ove meteorske skupine. 

Ovogodišnji maksimum prema računalnim modelima trebao bi se dogoditi oko 19:00 (UT+2) u subotu navečer. To znači da su noći sa petka na subotu i posebice sa subote na nedjelju najbolja prilika za uživati pod zvijezdama i gledati bljeskove meteora. Sunce zalazi u 20:17, sat vremena nakon toga polako započinje tmina i vrijeme za opažanje meteora. Nažalost baš u vrijeme kada se zamrači Mjesečina će isprati nebesko crnilo i znatno smanjiti broj meteora vidljivih golim okom, napose one manje sjajne. 

U petak Mjesec izlazi u 22:20 a subotu u 22:50. Ipak, sada kada su ljetne vrućine malo popustile pravo je vrijeme za večernje ili noćne šetnje i pogled prema nebu. 

Meteore je moguće vidjeti u ma bilo kojem dijelu neba. Prividno izlaze (radijant) iz zviježđa Perzej (po njemu su dobili naziv Perzeidi). Ne bude li nekih neuobičajnih situacija astronomski izračuni ukazuju na 30-50 meteora vidljivih golim okom svakih sat vremena. Posebice su dojmljivi oni najsjajniji, njih nazivamo bolidima ili još sjajnije vatrenim loptama. 

Imajmo na umu kako je svaki bljesak meteora iz skupine Perzeida na nebu zapravo dio jezgre kometa 109P/Swift-Tuttle koju je Sunce svojom aktivnošću dezintegriralo, odnosno otpuhalo sa nje. Od 17. jula do 24. avgusta Zemlja se na svom putu oko Sunca nalazi unutar izdužene prašinaste koperne nastale raspadom jezgre ovog kometa. Susretna brzina sa česticama skupine Perzeida iznosi 59 km/s. Pri srazu sa Zemljinom atmosferom dolazi do usporavanja, trenja, vaporizacije i ionizacije molekula zraka zbog čega u konačnici vidimo svjetli trag na nebu. Odlučite li se na promatranje meteora ovog vikenda pokušajte biti strpljivi, poput ribolovca koji strpljivo čeka plijen jer nagrada ne izostaje. Petnajstak minuta akomodacije oka na tamu, udobno i sigurno mjesto za opažanje (stolica, bolje ležaljka) i prepustite se. Meteori će pomalo početi dolaziti a vaše strpljenje će biti nagrađeno. Što duže vrijeme provedete pod nebeskim svodom to ćete više meteora vidjeti a veće su i šanse da vas sjajem i dužinom opčini poneki „meteor-kapitalac“. 

Zanimljiva je i terminologija vezana za meteore. Čestica koju vidite kao „zvijezdu padalicu“ naziva se meteor, dok putuje svemirom naziva se meteoroid a ukoliko preživi vatreni put kroz atmosferu i padne na tlo u tom slučaju ju nazivamo meteorit. Pored Perzeida u ovo su vrijeme aktivne još neke, manje poznate, skupine meteora te i one doprinose brojnosti bljeskova na nebu. U svakom slučaju, kad ugledate „zvijezdu padalicu“ slobodno zaželite želju, astronomi vam nemogu obećati njezino ispunjenje ali šanse da vam se želja ostvari bez da ju poželite poprilično su male. Uživajte u meteorima i povedite pod zvijezde ukućane, djecu, drage osobe jer prizor nije svakidašnji.