Pored već najavljene martovske C/2011 L4 ( PanSTARRS ) komete za koju je moguća i negativna magnituda, u susret Suncu dolazi i novootkrivena kometa C/2012 S1 (ISON). Kometa je otkrivena od strane ruskog tima u okviru International Scientific Optical Network (ISON).

Kometa će u svom perihelu koji dostiže 28. novembra 2013. godine biti na samo 2 miliona km udaljenosti od Sunca. A to znači da ako bude preživela susret sa njim postoji mogućnost da kometa bude izuzetno sjajna. Trenutno se predvidja da bi njen sjaj mogao biti izmedju -11 i -18 manitude. Vidljivost komete bi trebalo da potraje i do januara. To znači da će biti sjajna kao pun Mesec a možda čak i sjajnija! Na ovaj način će sa srednjih geografskih širina severne hemisfere kometa biti vidljiva i tokom dana. Najsjajnija do sada kometa koja je zabeležan je Ikeya-Seki a koja je dostigla -10 magnitudu

Naravno, ne treba zaboraviti i 2P/Encke kometu koja će biti negde oko 6 magnitude, takodje krajem novembra iduće godine.

Ostaje da se vidi da li će se ovo zaista desiti. U svakom slučaju, očekuje nas vrlo interesanta astronomska posmatračka godina. Pripremite se, komete nam dolaze!

ORizUF


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 16 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 3 dana ranije

Foto...