C/2019 Q4 (Borisov) je interstelarna kometa. Da, stigla je iz drugog solarnog sistema i to je drugi objekat za koji znamo da je dospeo do nas a da je stigao iz područja druge zvezde. Prvi je Oumuamua koji je uočen pretprošle godine i koji je izazvao veliko uzbuđenje i malu pometnju među astronomima jer se nije znalo kakav je to objekata, a mišljenja su išla od toga da se radi o kometi, pa asteroidu, sve do mišljenja da je u pitanju veštački objekta.

Ali da se vratimo Borisovu. Kometa je vrlo brza što je jedna od potvrda njenog stranog porekla. 

kometa putanja
Trajektorija komete C/2019 Q4

Kometa je otkrivena 30. avgusta ove godine sa opservatorija MARGO koja je stacionirana na Krimu. Otkrio ju je astronom amater Genadij Borisov pomoću svog teleskopa od 65 centimetara. Kometa se tada nalazila oko tri astronomske jedinice od Sunca i približavala mu se. Istovremeno od Zemlje bila je udaljena oko 3,8 astronomskih jedinica. Dolazila je iz pravaca sazvežđa Persej u blizini granice sa Kasiopejom i vrlo blizu galaktičke ravni. U perihel (Suncu najbližu tačku na svojoj orbiti) će stići 6. decembra ove godine. 

1024px Interstellar visitors
Poređenje putanja komete Borisov i Oumuamua

EEMB5BjXsAA1P2zGENADIJ BORISOV (1962) je proizvođač teleskopa (telescopemaker) i astronom amater. Po zanimanju je inženjer i radi na Krimskoj astronomskoj stanici Astronomskog instituta Sternberg Moskovskog državnog univerziteta. Tamo održava teleskopa, ali radi i samostalna osmatranja

U slobodno vreme Borisov se opet bavi astronomijom. Do sada je otkrio sedam kometa i nekoliko near objekata, tj. objekata koji se kreću u blizini Zemlje i po tome su nam potencionana opasnost. Sva svoja otkrića Borisov je napravio sopstvenim teleskopom.

 

Malo se zna o ovoj kometi. Pretpostavljena veličina je između 2 i 16 kilometara. Ekscentgricitet orbiet 3,67 (izuzetno izdužena elipsa).

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...