neo2013Snimak asteroida 2013 MZ5 (Pan-STARRS)

Pre nešto više dva meseca, 18. juna teleskop opservatorije Pan-STARRS je snimio novi asterodi. Njegova oznaka je 2013 MZ5, u prečniku ima oko 300 metara i kreće se po orbiti koja ga dovodi blizu orbite Zemlje te tako spada u NEO, tj. Near Earth Object (objekat u blizini Zemlje). Ne bi smo ovaj asteroid pominjali da se nije desilo da to bude ravno deset hiljaditi otkriveni NEO! To je povod da popričamo o telima koja proleću manje ili više blizu naše planete, te se neka od njih svrstavaju u katalog potencijalno opasnih.

orbita20133mz5Orbite unutrašnjih planeta i asteroida 2013MZ5

Prvi NEO otkriven je još 1898. godine, ali tek u zadnje vreme pravi se ozbiljan katalog tih tela i to zahvaljujući Nasi i američkom Kongresu koji je za taj katalog obezbedio novac. Preko 98% svih NEO otikriven je u Nasinom programu za istraživanje objekata koji u slučaju pada na Zemlju mogu da izazovu teške posledice globalnih razmera. U ove objekte se svrstavaju asteroidi i komete koje mogu da nam se približe na 45 i manje miliona kilometara. Po veličini mogu da budu tela prečnika svega nekoliko desetina centimetara, ali i čitave planine od 40-tak kilometara u pečniku, kakav je recimo 1036 Ganymed. Od ovih 10 000 otkrivenih NEO otprilike 10 % je veće od jednog kilometra a to je veličina dovoljna da izazove globalne posedice na planeti, ako na nju padne. Na sreću, za sad nema ozbiljnih kandidata za udar, tako bar izlazi prema Nasinim istraživanjima. Da iskoristimo priliku i kažemo da ne postoje šanse od udara ni ovog, jubilarnog, asteroida 2013 MZ5. Ne, bar u neko za nas pristojno vreme.

Ovih deset hiljada NEO predstavlja značajan doprinos budućem preživaljavanju čovečanstva, ali ostaje još jako puno posla da bismo se osećali sigurnim od udara iz svemira. Ima bar 15 000 NEO veličine od 140 metara i preko milion veličine 30-tak metara. Ti objekti veličine 30 metara u slučaju udara u Zemlju ne bi mogli da ugroze život na planeti, ali bi izazovali strahovite posledice u slučaju da udare u nastanjeno područje. Do sada je otrkiveno blizu 30% NEO veličine 140 metara, ali manje od jednog procenta veličine 30 metara.

Da napomenemo na kraju: samo u slučaju da se opasno telo otkrije na vreme (decenijama pre udara) postoji šansa da se ono skrene sa svoje putanje kako bi promašilo Zemlju.

Mogućnosti sudara Zemlje sa asteroidima i kometama

Strah od nebeskih stena


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...