1. januara 2019. Nasin brod 'New Horizons' će proleteti pored malog, dalekog, i zaleđenog sveta na samim granicama našeg sistema. Biće to novi rekord ove misije, jer će dobiti medalju za posetu najdaljem objektu koji će čovek istražiti – preko 6 svetlosnih časova.

ime1

Za sada, buduća destinacija se vodi pod dosadnim imenom (486958) 2014 MU69, ili kraće 'MU69'. Međutim, naučnici su rešili da to promene.

Na ovom sajtu koji sledi, vođa naučnog tima misije Mark Showalter moli javnost na daju sugestiju za novu metu sonde. Tim 'New Horizonsa' u NASA će objaviti najbolje ideje i rezultate objaviti već u januaru 2018. godine.

MU69Položaj asteroida na nebu (novembar 20017)

Odmah posle proletanja pored ovog objekta Kajperovog pojasa, udaljenog više od milijardu milja od Plutona, Međunarodno astronomsko udruženje (IAU) će usvojiti novo ime za MU69.

Ovde možeš:

Kampanja će trajati do podne 1. decembra 2017. godine.

ime2

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: