Predlog za gledanje!

"It's too bad she won't live! But then again, who does?"

(Šteta što ona neće poživeti. Ali opet, ko hoće?)

blade-runner-1072012-202853

Sjajan film, naročito u drugim i trećem gledanju i ako od njega ne očekujete duboke misli o smislu života, objašnjenje socioloških fenomena ljudske zajednicei tako to. Nije to ni veseo, ni zabavan film - naprotiv prilično je mračan (i u bukvalnom smislu jer su scene često baš mračne, pune dima i smoga), ali stalno drži pažnju, čak i onda kada se na izgled baš ništa u njemu ne događa i to od samog početka, od prvog dijaloga. Taj prvi dijalog je zastrašujući. Ima u njemu napetosti, misterije, neizvesnosti. Teče sporo, sa dugim pauzama, a gleda se netremice. Uostalom, ako imate više od 20 godina i držite do sebe i svog filmskog obrazovanja, ovo već znate.

Film je snimljen po noveli Filipa Dika „Sanjaju li androidi električne ovce?“. Kažu da je pisac bio oduševljen filmom iako je od njega video svega dvadeset minuta (umro je 2. marta 1982. tri meseca pre premijere). „To je moj sopstveni unutrašnji svet“, rekao je, „Perfektno su ga prikazali.“ Ta izjava slikovito govori o mračnoj strani oba, i pisca i filma. Inače, ni reditelj, Ridlley Scot, ni scenarista, David Webb, pomenutu novelu nisu pročitali.

Mislim da najjači utisak na gledaoce u ovom filmu osavlja mistična i manje - više morbidna atmosfera, mnogo jači od letećih automobila i ostale visoke tehnologije. Kiša, dim, šumovi, ogromne prostorije, bezizražajna lica, sve je moćno predstavljeno i ostavlja snažan utisak ... uostalom, videli ste već, kao što rekoh, ako držite do sebe, ja vas samo podsećam na sve to.

Interesantno, film na premijeri nije impresionirao američku publiku i on će za njih tek u narednim decenijama postati kultni. Zato ni njegova zarada nije bila naročita, u početku. Koštao je 28 miliona dolara, a na blagajnama je uplaćeno manje od 34. Ali, kasnije ovaj film postaje jedan od prvih koji je prebačen na DVD i njegova slava stalno raste. Zato i predstoji snimanje nastavka ovog filma i već se po Internetu mogu čitati frapantne vesti poput one da Sean Young nije dobila ponudu za snimanje nastavka što će sigurno zabrinuti i oneraspoložiti fanove filma. A tu je i članak Pet stvari koje znamo o novom Blade Runneru itd. dakle, stvar se zagreva.

Na kraju evo kako je film danas ocenjen. U IMDB dobio je ocenu 8,3 (od 10) a u Rotten Tomatoes 91% prikaza je pozitivan, a prosečna ocena je 4 (od 5).


 

Režiser: Ridley Scott
Scenaristi: Hampton Fancher i David Peoples
Glavni glumci: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos
Traje: 116 minuta (manje ili više, zavisno od verzije, a napravljeno je čak sedam verzija)
Premijera održana: 25. juna 1982,
 

Još jedan film: Oblivion - osvrt na film

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 21 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...