(za one retke čitaoce AM koji još nisu počeli da gledaju seriju)

Chernobyl 2019 MiniseriesPoster iz Wikipedie  

Serija je emotivna, surova, brutalna i nežna, mučna, moralna i iskvarena, ispunjenja herojstvom, prožrtvovanošću i prevarama, ili jednom rečju moćna je. Dobila je do sada izuzetno visoke ocene i kritike i gledalaca. Na IMDB 9,7 od 10 mogućih i na listi TV emisija istog sajta zauzela je prvo mesto (ispred Planet Earth IIkoja je dostigla ocenu 9,5). 

Na Rotten Tomatoes serija je dobila skor od 96%. To su sve vrtoglave ocene i postižu se jednom u više decenija. 

Evo nekih standardnih podataka: serija ima pet nastavaka, spada u istorijske drame, a nastala je u koprodukciji HBO i Sky UK (dakle, radi se o britansko-američkoj seriji). Serija govori o katastrofalnoj eksploziji nuklearne elektrana u Černobilju aprila 1986. godine. Eksplozija je izazvala više nego dramatične posledice na području više desetina kvadratnih kilometara, a ugrozila je i čitav evropski kontinent. Posledice mnogo širih razmera su sprečene samo zahvaljujući požrtvovanosti…. Ali da ne pričamo o tome, ako vas interesuju detalji ove katastrofe imate ih u tekstu Milana Miloševića koji smo objavili još 2010. godine: Černobil.

Serija je premijeru imala u SAD 6. maja 2019. a u UK 7. maja iste godine. 

Serija je snimljena po priči Craig Mazina, a režirao ju se Johan Renck.

Ono što je od svega navedenog važnije, bar meni, jeste to da je serija dobro, pouzdano zasnovana na stvarnim događajima, bez mnogo izmišljanja. Razume se da neke činjenice i neki likovi nisu potpuno adekvatni realnim događajima i likovima (jer je tako nešto nemoguće i u dokumentarnom filmu), ali su ova odstupanja minimalna i razumljiva. Jedini izmišljeni lik je Ulana Khomyuk – svi ostali su realni (ok, ne računajući brojne statiste). Takođe, nije bilo moguće tačno i precizno odraditi da li se ključni događaj na samom početku dogodio baš dve godine i jedan minut nakon incidenta, kako je to predstavljeno. Ali ostalo iz te scene je tačno – da ne spoilujem. 

image22
Fotografija nuklearke Černobilj, nije iz TV serije

Glumci govore na engleskom jeziku, ali razna saopštenja sa radija i televizije su na ruskom. 

Kaže se da je Mazinovo interesovanje za događaj u Černobilju izašlo iz njegove namere da napiše nešto na temu borbe protiv istine. I na to je dobro legla ova priča. 

144 Pripyat amusement park cars 01
Napušten grad (fotografija nije iz TV serije)

Zašto je serija dobra? Pa zbog svih elemenata koji jednu seriju (i film) čine dobrim: i sama priča i režija i montaža i gluma i ton. Glumci su Jared HarrisStellan SkarsgårdEmily Watson

Snimanje počelo aprila 2018. U Litvaniji. Litvanija je korišćena za prikazivanje ukrajinskog grada Pripiata, jer je okrug dobro ilustrovao autentičnu sovjetsku atmosferu i arhitekturu. Neke scene su snimljene u nuklearnoj elektrani Ignalina koja je povučena iz upotrebe a koja vrlo podseća na nuklearku u Černobilju. 

Gledanje obavezno. Daje se na HBO. Ako ništa drugo treba spoznati opasnosti koje nas vrebaju zbog greške čoveka, greške u konstrukciji komplikovanih postrojenja i prikrivanja istine. I zbog pamćenja stravičnog istorijskog događaja.

Šta je Černobilj:

Podaci prema IMDB i Wikipedia

 



 

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...