Ovaj papirni aviončić spada u tzv. „walkalong“ jedrilice. Autori tvrde da je dizajniran da ponire u spirali. Ako se potrudiš, leteće ti oko ramena; u suprotnom pašće na zemlju. Kako god okreneš, letenje će zahtevati trening.

pa-1Za razliku od klasičnih papirnih aviončića, koji se prave od papira i jednostavno bace iz ruke, “walkalong” zahtevaju malo drugačiju tehniku. Suština je da se njihova silazna putanja kontroliše pomoću parčeta kartona ili plastike, koji dok hodaš pravi ispred sebe struju vazduha koja stvara uzgon jedrilici.

Materijal za izradu ove papirne jedrilice je ekstremno jeftin i lak za nabavku. Potreban je plan savijanja ledrilice (koji je moguće downloadovati ovde i otprintati), zatim list hatrije za fotokopiranje veličine A4 (216 mm x 279 mm, odn. 8.5 x 11 inča), žuta stranica iz telefonskog imenika, selotejp, i parče kartona dimenzija 60 x 60 cm ili veće (najmanje veličine poklopca kutije za veliku pizzu).

pa-2

Korak 1.

Downloaduj mustru i odštampaj je na parčetu hartije za fotokopiranje.
pa-3

Korak 2.

Odaberi jednu od neinteresantnih stranica iz PTT imenika i pomoću mustre iseci krilo. Taj žuti papir je baš odgovarajuće težine za naš eksperiment – papir od papirnih maramica je previše mekan a papir za printanje je previše težak.

pa-5

Korak 3.

Saviti jednu ivicu (koja će biti napadna ivica krila) na dole pod uglom od 45 stepeni (prema isprekidanoj liniji na vrhu mustre). Zatim saviti i drugu ivicu (koja će biti izlazna ivica krila) ali na gore pod uglom od 45 stepeni.

pa-6

Korak 4.

Sada kada je jedrilica savijena, iseci selotejp koji je držao mustru i žuti papir zajedno. Odbaci mustru i konačno je tvoja jedrijica kompletna.

pa-7

Korak 5.

Uhvati sredinu izlazne ivice (dugačka ivica savijena na gore) između kažiprsta i palca.

pa-8

Korak 6.

Drugom rukom uhvati veliko parče kartona vertikalno ispred sebe, nagnuto otprilike 20 ili 30 stepeni ka tebi. Gornja ivica kartona bi trebalo da bude otprilike na visini tvojih ramena.

pa-9

Korak 7.

Drži aviončić 30-40 cm iznad i 20-30 cm ispred gornje ivice kartona veličine 60 x 60 cm. Pusti jedrilicu blagi je potisnuvši malo napred i malo na dole.

pa-10

Korak 8.

Čim pustiš jedrilicu, počni da polako hodaš unapred dok nosiš ispred sebe kartonsku ploču. To će stvoriti potisak vazduha ispod krila jedrilice koja će tako leteti dokle god hodaš napred i potiskuješ vazduh. Ako skreneš levo, skrenuće i jedrilica. Ako hodaš u velikim krugovima ili u obliku 8, možeš da je održavaš u vazduhu na relativno malom prostoru.

PAZI!

Potrebno je malo vežbati. Jedna od uobičajenih grešaka je u pokušaju da se karton još više nagne ne bi li pokušali da “podignemo” jedrilicu odozdo. Ne čini to. Karton mora da bude bliže vertikali da bi se stvorio odgovarajući potisak. Ako ti jedrilica pada prebrzo, hodaj brže, ne naginji ploču. Takođe, ako uočiš da ti jedrilica skreće na jednu ili drugu stranu proveri da si savijanja izveo najpreciznije koliko si mogao.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...