Samo dve nedelje pred lansiranje „Apolla 11“ šef Tomasa Mozera uleteo je u njegovi kancelariju u Nasi i rekao: „Moramo da pošaljemo zastavu na Mesec!“

namesecu

Na fotki Nila Armstronga vidi se Baz Oldrin ispred zastave. Zastava je postavljena na samo 8 metara od lunarnog modula, tako da je prilikom uzletanja usled izduvnih gasova snažno lepršala, i po rečima samog Oldrina, na kraju pala. Sve sledeće misije su postavljale svoje zastave na stotinjak metara od modula.

Mozer, tada 30-godišnji inženjer mehanike, postao je zadužen za projektovanje mehanizma koji će omogućiti ne samo da se zastava smesti u modul i preživi let, već i da izgleda kao da leprša na površini bezvazdušnog Meseca.

Brzo je smislio rešenje, koje je obuhvatalo teleskopsku cev i najlonsku zastavu koju je kupio u lokalnoj robnoj kući. Ali kada si pokušali da je zapakuju, otkrili su da je neophodno da joj odseku krajeve. „Sve su pokupili i bacili u đubre,“ priseća se Mozer u nedavnom intervjuu, „ali ja sam uzeo komad iz kante i odneo Nilu Armstrongu da mi potpiše.

Četrdeset dve godine kasnije, gospodin Mozer je izneo taj komadić zastave na aukciju. Cena koja se očekuje iznosiće oko \(100.000.

Toliko mnogo se govori o svemirskom programu sa ljudskom posadom da je ovo možda pravi trenutak,“ kaže Mozer, aludirajući na poslednje lansiranje šatla „Atlantis“ zakazano za petak.

Mozerov komad zastave biće zvezda na svemirskoj aukciji koja će se održati na Beverli Hilcu, u Kaliforniji, u nedelju. Među ostalim predmetima na aukciji biće rukom pisani notes Dejka Slejtona tokom treninga na „Mercury“ programu, desetine komada keramičkih obloga sa šatlova, ličnih predmeta astronauta i drugih sitnica koje su nekada imale priliku da odlete u Zemljinu orbitu.

Za kolekcionare, komad zastave ima „istu vrednost kao zastava Betsi Ros ili ona koja se vioria iznad baltimorske luke 1812,“ smatra Majkl Orenštajn, koji će voditi aukciju. Nekoliko dana pred aukciju, početna cena je iznosila \)49.999.

Ali trgovina sa svemirskom nostalgijom može da bude opasan biznis. U junu, policija je konfiskovala trouglastu providnu pločicu širine 3 mm na jednoj aukciji u Sent Luisu koja je sadržavala zrnca lunarne prašine. Prodaja Mesečevog kamenja, bez obzira koliko je ono malo, smatra se ilegalnim, jer se prodaje Nasino vlasništvo a bez odobrenja i znanja agencije.

Orenštajn kaže da na njegovoj aukciji neće biti čestica sa Meseca, i da su sva Nasina dobra na ovoj prodaju davno otpisana od strane same agencije. Nasini predstavnici su odbili da komentarišu status pomenutih predmeta.

zastava

Delić zastave koja je završila na Mesecu. Pored trake se vidi i originalni Armstrongov potpis. Očekuje se da će se dostići cena od 100.000 dolara.

Tu su takođe i ekonomske brige. Kolekcionarsko tržište prati ukupnu ekonomiju; kada je manje novca onda čak i najzagriženiji kolekcionari teže daju novac za svoje favorite. Ali Olenštajn je siguran da se to ne odnosi na njegov ostatak zastave. „Meni treba makar dvojica sakupljača koji ne mogu da žive bez nje,“ kaže on.

Mozer ne planira da prisustvuje aukciji, ali hoće lansiranju šatla u Kenedijevom svemirskom centru u petak. „Ogroman deo života sam proveo radeći na šatlovima,“ kaže Mozer, koji se penzionisao u Nasi 1989. nakon 25 godina rada u agenciji. „Prisustvovao sam svim radovima od crtće table do lansirne rampe.“

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 1 sat ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 1 sat ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 12 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...