Današnjom odlukom Organizacionog odobra maratona takmičari iz Srbije stavljaju se u koliko toliko ravnopravan položaj sa gostima iz Mađarske, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Slovenije. Jednoglasno je odlučeno da je domaćim takmičarima dovoljno da rukom pokažu približno u pravcu M objekta na nebu i da će taj objekat od strane sudija biti priznat kao pronađen.

Veliko iskustvo, upornost i znanje krasi takmičare iz okolnih zemalja koji su i po delimično oblačnom vremenu u stanju da pronađu svih 110 M objekata na nebu. Kako bi naši timovi parirali gostima uvedeno je novo pravilo. 

 


Sve je spremno za početak X Mesierovog maratona na Fruškoj Gori


Da je ovo pun pogodak organizatora svedoče i današnji komentari. Tim iz Zrenjanina, iz Astronomskog društva Milutin Milanković, po tradiciji još od prvog maratona zauzima donji deo tabelie.  Nadaju se da će im nova pravila omogućiti pronalaženje bar 30 m objkata što bi bio njihov lični rekord. 

"Jednim pružanjem ruke u pravcu sazvežđa Come i Device ubeležićemo petnaestak pronađenih objekata i to teških tamnih galaksija koje su nam do sada predstavljale pravu noćnu moru", kažu Zrenjaninci.

Organizacioni odbor je doneo i odluku da se nova pravila ne saopštavaju gostima maratona. Ukoliko bi neki takmičar naslutio da ovaj Mesierov maraton nije po svetskim standardima tom timu bi se kao kompenzacija za ćutanje ponudili propagandni materijali grada Novog Sada, nacionalnog parka Fruška Gora i jedno malo pivo. Crno.