U našim krajevima bilo je uobičajno izrađivati kreature od "cuka" (bundeva, za one koji nisu vični istrijanskom izričaju), staviti u njih svijeću pa ih pustiti da na prozorima, dvorišnim zidovima svijetle po cijele noći svojim pomalo grotesknim izrazom.

halloween
halloween-na-prozoru
Vještice i vještci ipak moraju paziti na promet, da im se ne dogodi prometna nezgoda kao ovoj nesretnici u Krapinskim Toplicama (Marcela Rasonja i Marino Tumpić)
Dvije bundeve na prozoru u Vidulinima
(Marina i Marino Tumpić)
Noć vještica je noć uči blagdana Svih Svetih. Engleska izvedenica izraza potječe od "All Hallow's Eve" ili "Hallow Eve" (Noć uoči Svih Svetih, Sveta noć). Cijelu priču zakuhali su još stari Kelti njihovim kalendarom gdje je Nova godina počinjala 01. novembra. Slavlje je tog dana bilo posvećeno životu i smrti. Duše mrtvih koje za punog Mjeseca napuštaju svoje grobove i kreću se noću bile su im prestrašna mogućnost u koju su vjerovali. Maskiranje i pravljenje buke smatrali su odagnati će mrtve od ulaska u njihove živote. Nešto kasnije stari Rimljani su dušama mrtvih ostavljali hranu na ulaznim vratima kuća te palili svijeće u cikle i repe kako bi dobre duše našle svoje domove a istovremeno zločeste duše odagnali od svojih najmilijih.

Bundeva se za ovu prigodu počela koristiti tek prije koju stotinu godina, ponajprije na ameičkom kontinentu a nakon toga i drugdje po svijetu pa i kod nas.

Danas Noć vještica predstavlja jedan pomalo "kapitalistički" izričaj potrošačkog društva. Pa ipak to je prigoda da se ljudi sretnu maskom o masku i razgovaraju uživo za razliku od internet servisa koji su nas (uz sve pogodnosti koje internet nudi) odvojili od drugih jedinki naše vrste. Stoga ne oklijevajte i uživajte u Noći vještica.

kucni-halloween-party

Sedam bundeva oko obiteljske kuće u Vidulinima (Marina i Marino Tumpić)

U Vidulinima smo ranijih godina znali uveseljavati i sebe i prolaznike svijetlećim bundevama. Evo kako je sedam prekrasnih bundeva za Noć vještica priredila Marina Tumpić. Sedam zvijezda-bundeva postavljeno je na kamene zidove, dvorište i pročelje obiteljske kuće. Uz poveznicu na astronomiju, sedam bundeva simboliziralju sedam golim okom vidljivih zvijezda jednog od najljepših zvjezdanih skupova - Plejada (M-45), u narodu poznatih kao "sedam sestara" i to; Taygeta, Maia, Electra, Merope, Alcyone, Atlas i Pleione.

Inače, Plejade je moguće vidjeti čitave noći, u večernjim satima nalaze se nad istočnim horizontom u zviježđu Bika.



Komentari

  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... Pre 48 minuta
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 7 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije

Foto...