komete-alfaU četvrtak, 21. marta, sa početkom u 18 časova Astronomsko društvo Alfa, u saradnji sa timom projekta "Astronomija iz fotelje" i Departmanom za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu organizuje predavanje

Komete (ni)su tako strašne

Predavač je prof. dr Dragan Gajić, redovni profesor PMF-a u Nišu. Predavanje se održava u Amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta.

Ovo predavanje možete pratiti uživo i preko AM (takođe, direktan prenos će ići i preko www.teleskoponline.info, kao i na sajtovima AD Alfa i Svet nauke.)


Live video by Ustream

 


 

Povod za ovo predavanje je kometa C/2011 L4 Pan STARRS koju ovih dana možemo da vidimo na zapadnom delu neba, nakon zalaska Sunca. Kometa C/2011 Pan-STARRS otkrivena je 2011. godine teleskopom Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System) koji se nalazi na vrhu vulkana Haleakala, na Havajima. U trenutku kada je otkrivena kometa je imala sjaj 19 magnituda. Tokom prethodnih meseci ova kometa približavala se Suncu, kome je bila najbliža 10. marta, nakon čega je ponovo počela da se udaljava i postala vidljiva sa severne Zemljine polulopte Ako vremenski uslovi dozvole, pre predavanja tim "Astronomija iz fotelje" za posetioce će organizovati posmatranje komete Pan STARRS. U nedelju 17. marta Zoran Tomić, koordinator projekta "Astronomija iz fotelje" i Darko Jovanović, član AU "Eureka" iz Kruševaca, snimili su kometu C/2011 L4, ili poznatiju kao Panstarrs iz Kruševca. Njihove fotografije možete da pogledate na sajtu www.teleskoponline.info.

Za sve ljubitelje astronomije koji nisu iz Niša, ili iz drugih razloga ne mogu da dođu na predavanje, studentski tim "Astronomija iz fotelje" obezbediće direktan prijenos predavanja na sajtu projekta www.teleskoponline.info, kao i na sajtovima AD Alfa i Svet nauke

Projekat “Astronomija iz fotelje” realizuje se u okviru programa “Pokreni se za budućnost” (PZB program) pod pokroviteljstvom kompanije Philip Morris Operations a.d. Cilj ovog projekta je izgradanja i opremanje opservatorije na krovu Prirodno-matematičkog fakulteta za sve ljubitelje astronomije.

Milan Milošević
Author: Milan MiloševićWebsite: http://www.svetnauke.org

Urednik i osnivač sajta Svet nauke. Doktorirao teorijsku fiziku i radi kao docent na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu. Najviše ga interesuje astrofizika, kosmologija i inflacija, a najveći deo svog slobodnog vremena posvećuje popularizaciji i približavanju nauke mladima. Dugogodišnji borac za razotkrivanje astrolagarija i ostalih kvazinauka na Internetu, i šire.

Neki tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...