U okviru Svetske nedelje svemira održano je predavanje na temu: Kosmički brod Kasini, završena misija. Predavanje je održano u Gradskoj narodnoj biblioteci "Žarko Zrenjanin" u Zrenjaninu dana 04.10.2017-te godine, predavač Laslo Kočmaroš iz Zrenjanina.

lk1

Pred prisutnim đacima osnovnih škola i njihovim nastavnicima kao i pred prisutnim građanstvom predstavljen je Saturnov orbiter Kasini i Titanova sonda Hajgens. Posetioci su imali prilike da čuju istorijat misije i vide sastavne delove letelice i sonde kao i da se upoznaju sa funkcijom brojnih naučnih instrumenata koji su služili za prikupljanje podataka i snimanje fotografija.

lk2

Sledilo je prikazivanje lansiranja a prisutni su imali priliku da vide kako je Kasini zajedno sa Hajgensom dospeo do Saturna putujući godinama kroz prostor i vreme nošen zakonima fizike.

lk3 lk4

Kasinijevo odredište, odnosno Saturnov sistem njegovih prirodnih meseca kao i sama prstenasta planeta su razmatrani po značajnim datumima u periodu od 07. aprila 2004-te godine pa sve do okončanja misije 15. septembra ove godine.

lk5

Predavanje je zaključeno time da datum 15.09.2017. jeste trenutak okončanja same misije ali da će ona ipak i dalje trajati zahvaljujući obilju prikupljene građe o neobičnom Saturnovom svetu sve do neke nove prilike u budućnosti kada će čovek opet smoći snage za još jedan veliki poduhvat motivisan predhodnim otkrićima.

lk6


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 leksikon 190 
akl18 baner


stranica posmatraci

CURRENT MOON


tvastronomija18

Facebook