Investicija od preko 450.000 eura za ekološku LED rasvjetu

DSC 1645 01
istra LP 2015
zminj LP 2015

Nepunih godinu dana nakon odluke o kompletnoj zamjeni postojeće javne rasvjete sa ekološkom LED rasvjetom na području općine Žminj radovi su gotovo u cijelosti završeni.

Prema riječima pročelnika Kristijana Benčića te načelnika Marka Križmana u prvoj polovini lanjske godine odrađen je cijeloviti pregled i popis svih armatura javne rasvjete na području općine Žminj. Tijekom lipnja obznanjen je natječaj, a nakon završenog postupka javne nabavke u kolovozu se sa tvrtkom Jadrolux d.o.o. iz Pule potpisao Ugovor o provedbi projekta. Radovi na zamjeni starih rasvjetnih armatura novim, ekološkim LED svjetiljkama, započeli su  rujnu. Do sredine januara ove godine zamijenjeno je ukupno oko 1000 rasvjetnih armatura a u narednim danima i tjednima biti će instalirano i preostalih 40-tak armatura.

Općina Žminj na taj način postaje jedna od prvih općina u Hrvatskoj sa kompletno zamijenjenom javnom rasvjetom uz poštivanje Zakona o svjetlosnom onečišćenju misao vodilja bila je i očuvanje noćnog zvjezdanog neba. Križman je istaknuo kako je ukupna vrijednost ove investicije preko 450.000 e te da je primijenjen Esco model financiranja. Garancija na armature i radove je deset godina, za to vrijeme kompletno održavanje obveza je tvrtke Jadrolux, ističe Benčić i dodaje; Financiranje investicije je ostvareno iz uštede na dosadašnjim stavkama potrošnje električne energije i održavanja mreže javne rasvjete. Dosadašnji troškovi po tim stavkama su na godišnjoj razini iznosili oko 120.000 e, procjenjuje se kako će sada taj iznos biti manji od 16.000 e. Važno je istaknuti kako po Esco modelu općina zapravo nema nikakvih „novih“ troškova već da uz potpisani Ugovor općini ostaje 14.300 e od ranije stavke za korištenje na drugim područjima. Križman i Benčić pojašnjavaju kako je milijunska investicija ostvarena uz godišnju uštedu od 14.300 e koje će namijeniti za najvažnija, goruća pitanja u domeni općinskog financiranja.

Marino Tumpić, voditelj Astronomske udruge Vidulini izjavio je kako se ovime nakon dugo godina napokon materijalizira njihova Inicijativa za očuvanje zvjezdanog neba (centralne Istre u ovom slučaju). Ostaje nam da sada napravimo vlastita mjerenja i odradimo cjelogodišnji monitoring.. Konačan zaključak o tome koliko se uspjelo napraviti na očuvanju noćnog krajobraza biti će objavljen početkom naredne godine kada se analiziraju i satelitski podaci o razini svjetlosnog zagađenja rekao nam je Tumpić.


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...