Tokom dvije noći, 17. i 18. novembra, učenici Osnovne škole ’’Vuk Karadžić’’ iz trebinjskog naselja Police bili su u prilici da kroz teleskop pogledaju nebo.

Prve noći posmatranje je upriličeno za učenike IV–3 razreda, čiji je učitelj Aleksandar Vukanović organizovao posmatranje sa Udruženjem inovatora istočne Hercegovine i njihovog programa ’’Inovacije i nauka u školama’’. Cilj programa je da aktivnim učešćem učenika trebinjskih osnovnih i srednjih škola, kroz predavanja i praktikume, a pod rukovodstvom iskusnih mentora; upozna mladi naraštaj sa razvojem nauke i praktične primjene inovacija kao veoma važnog dijela opšteg razvoja čovječanstva. Ovom prilikom uzet je savremeni teleskop sa primjenjenim tehnologijama kao primjer stalnih inovacija kroz istoriju ovog naučnog instrumenta.

Drugu noć posmatranje je organizovalo Trebinjsko astronomsko udruženje (TAU). Pored Osnovne škole i navedenih udruženja, ovim posmatranjima doprinijela je i trebinjska Gimnazija koja je pozajmila svoju robotizovanu montažu za teleskop TAU. Zahvaljujući ovoj saradnji lokalnih obrazovnih institucija i udruženja građana, oko osamdesetak učenika ove škole, od kojih oni najmlađi po prvi put, imali su priliku da se koristeći inovativnu tehnologiju upoznaju sa tajnama kosmosa u kojem živimo.

 1 2 
 3 4
5 6
 7 8 

Dodaj komentar


 

leksikon 190


stranica posmatraci2019


CURRENT MOON


tvastronomija18

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka