Tokom noći između 27. i 28. septembra očekuje nas totalno pomračenje Meseca, a to znači da će Mesec ceo da zaroni u senku koju pravi Zemlja (za razliku od delimičnog pomračenja kada Mesec samo jednim delom prođe kroz senku Zemlje). Pomračenje će se dogoditi u vreme kada se Mesec nalazi u perigeju, a perigej je tačka na orbiti tela kada je ono najbliže Zemlji. Zbog toga se ovo pomračenje Meseca najavljuje kao pomračenje super Meseca (super, jer je naš satelit prividno tada veći nego kada se nalazi u drugim delovima svoje staze oko naše planete).

Celo pomračenje biće vidljivo iz istočnog dela severne Amerike, zatim sa Atlantika, iz zapadne Evrope i zapadne Afrike.

TLE2015Sep28 map1a

Kao i obično, kada se radi o pomračenju Meseca, očekujemo da će Mesec da se zacrveni, a do toga dolazi zbog prelamanja zraka u Zemljinoj atmosferi (više o tome i drugim interesantnim detaljima u vezi pomračenja Meseca). Nekada ovo crvenilo dobije krvave prelive što je ulivalo strah i zle slutnje kod starih naroda, a danas najviše uzbuđuje novinare koji u toj pojavi traže neki poseban značaj. Međutim bojenje Meseca nije obavezan efekat kod svakog pomračenja.

EclMoonsept2015

Ponedeljak 28. septembar 2015. (Vremena po CET)

P1 02:10:21 Početak pomračenja polusenkom
U1 03:06:51 Početak delimičnog pomračenja
U2 04:10:44 Početak totaliteta
Maksimum 04:47:08 Maksimum pomračenja
U3 05:23:32 Kraj totaliteta
U4 06:27:25 Kraj delimičnog pomračenja
 P4 07:23:57 Kraj pomračenja polusenkom (Mesec zalazi u 6:43)


Trajenje totaliteta: 72,8 minuta,

Trajanje delimičnog pomračenja: 200,6 minuta,

Trajanje pomračanja polusenkom: 313,6 minuta.

Podaci prema SkyCalendar

Za razliku od pomračenja Sunca, posmatranje pomračenja Meseca golim okom je sasvim bezbedno. Za posmatranje pomračenja Meseca nije neophodan teleskop jer se ono lepo može posmatrati i dvogledom, ili jednostavno golim okom. 

U vreme maksimuma ovog, septembarskog pomračenja, Mesec će se nalaziti iznad brazilskog mesta Belem. Tada će magnituda pomračenja iznositi 1,2765. Magnituda pomračenja Meseca označava deo Mesečevog prečnika koji uronjen u senku. Magnituda od 1 ili više znači da je u pitanju totalno pomračenje, tj. da je ceo Mesečev disk u senci.

Od početka do kraja septembarsko pomračenje Meseca trajaće oko 3 sata i 20 minuta – ne računajući pomračenje polusenkom koju je teško zapaziti. Delimično pomračenje počinje kada Mesečeva istočna ivica polako uroni u Zemljinu senku. Vreme delimične faze će trajati jedan sat i 4 minuta, nakon čega Mesec ceo ulazi u senku.

Nakon završetka totalnog pomračenja Mesec ponovo ulazi u delimično pomračenje pošto se njegova zapadna ivica pomalja iz potpune senke.

Totalitet (faza kada je ceo Mesec pomračen) će trajati 1 sat i 12 minuta – što je znatno duže nego prilikom prethodnog pomračenja koje je trajalo svega 4,5 minuta.

E sad, sve je to lepo, ali šta ako bude oblačno i celo pomračenje ostane teorijska spekulacija o kojoj nećemo moći pričati našim potomcima? Pa, ništa, nema problema. Današnja tehnologija nam pruža mogućnost da vidimo nebeske događaje i kada je oblačno. Evo sjajne animacije koju nam je poslao naš prijatelj, Miroslav Krstić. Miroslav je iz Niša pa je zato i poslao link sa pomračenjem koje će se videti iz tog grada, ali vi možete lako i sami izabrati svoje mesto posmatranja.

POMRAČENJE MESECA 18. SEPTEMBRA 2015

A evo na kraju i sjajnog edukativnog filmića koja prikazuje većinu ovog što smo opisivali


 

Pomračenje Meseca
Mesec se pomrači kada uđe u Zemljinu senku. Ova senka ima konusni oblik pošto je Sunce mnogo veće od Zemlje. Duga je u proseku 1 367 650 kilometar...
O pomračenjima Meseca
predanja i istorija
MESEC I deo
Knjiga o Mesecu
TV ASTRONOMIJA