Ako predveče, danas ili narednih dana, izađete napolje i pogledate ka zapadu videćete, hm, veliku sivu masu oblaka. Dobro, to i nije baš neki razlog za izlazak napolje, ali iza tih oblaka se sada nalazi lepa i ne baš tako česta konstelacija planeta. Kažu da ćemo je sledeći put videti tek sredinom naredne decenije. Ako bude vedro, razume se.

Srećom, na raspolaganju su nam astronomski programi, a tu je i vaš omiljeni sajt pa svi zajedno možemo da pogledamo šta se to danas uveče ne vidi na nebu. A to su: Merkur, Venera i Jupiter. Ako toj trojci dodamo i planetu sa koje posmatramo onda jednim pogledom vidimo tačno pola našeg planetarnog sistema. Najbolje vreme posmatranja je 30 do 40 minuta nakon zalaska Sunca.

Jupiter i Venera su lak zadatak. Venera je brilijantna i njen sjaj dostiže mganitudu od -3,90. Jupiter je bleđi, ali ipak prilično upadljiv sa magnitudom od -1,92. Merkur je, naravno, uvek izazov za posmatrače, jer se stalno kreće blizu Sunca i nikad se ne diže visoko nad horizontom. Ali njegova magnituda ovih dana je sasvim solidnih -0,95 i ako uočite Veneru i Jupiter lako ćete naći i Merkura.

24maj 27maj 31maj
24. maj 27. maj 31. maj

Merkur je najbrža planeta i narednih večeri videćemo kako sustiže Veneru i Jupiter, a zatim ih sasvim prestiže. U međuvremenu i Venera će prestići Jupiter i sve tri planete će se zadnjeg dana ovog meseca poravnati tako što će najviši biti Merkur, zatim, ispod njega nalaziće se Venera, a najbliže horizontu biće Jupiter.


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka