Trebinjski astronomi (članovi astronomskog udruženja i astronomske sekcije trebinjske gimnazije) u suradnji sa srednjoškolskim centrom ''Golub Kureš'' iz Bileće, priredili su javno posmatranje neba teleskopom u večer 22. novembra 2012. Bileća je mali gradić oko 30 kilometara sjeverno od Trebinja. Dolazak trebinjskih astronoma najavljen je na lokalnom radiju Bileća, a o posmatranju su obavješteni i učenici dvije osnovne škole u Bileći, ''Petar II Njegoš'' i ''Sveti Sava''.

 

Ovo je prvi put da su djeca, omladina i zainteresovani građani Bileće bili u prilici teleskopom posmatrati nebeska tijela. Na južnom nebu u sazvježđu Riba osmotren je Mjesec u fazi dva dana nakon prve četvrti. Na njegovoj površini fino su se uočavali detalji i mnogobrojni krateri uz sumračnicu. Također se u okularu teleskopa našao planet Jupiter i njegovi sateliti. Učenici su uočili tamne Jupiterove ekvatorijalne pojaseve i polarna područja. Posmatrane su sjajnije dvojne zvijezde i zvijezdana jata.

 

Tokom tročasovnog posmatranja, oko 250 učenika, nastavnika i poneki građanin, po prvi put u životu pogledali su nebo kroz teleskop. Posmatranje je popraćeno objašnjenjima o posmatranim nebeskim tijelima, a učenici su učestvovali u razgovorima o raznim astronomskim temama što pokazuje njihovo interesovanje za ovu zanimljivu nauku, vrlo malo zastupljenu u školskom sistemu obrazovanja.

 

Ovo je bilo 13-o javno posmatranje neba teleskopima u 2012. godini kojeg su članovi Trebinjskog astronomskog udruženja organizovali i kojima je prisustvovalo  više od 1600 zainteresovanih građana i djece. Još jedno posmatranje objekata zimskog neba planirano je za decembar. Čitaoce Astronomskog Magazina koje interesuje rad TAU, mogu posjetiti facebook profil udruženja: http://sr-rs.facebook.com/

 

01 02
03 05 08
13 14 15
16 17 18
20 21 22
23 24 25
28 29 32
35 36

Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka