poster1U Kruševcu astronomsko udruženje "Eureka" će zajedno sa astronomskom sekcijom Gimanzije da organizuje javno posmatranje za sve sugrađane 6. juna.

Posmatranje će se održati na Bagdali, a u prilogu je data i mapa koja pokazuje tačnu posmatračku lokaciju. Posmatranje će početi u 4 sata i 45 minuta i trajće sve dok se ne završi tranzit Venere. Posmatranje će realizovati učenik gimnazije i član udruženja, Miloš Stanković. Ovom prilikom koristiće se dva teleskopa koja su specijalno opremljena za posmatranje ovog fenomena. Ukoliko pak odlučite da samostalno posmatrate ovaj fenomen, nemojte direktno gledati u Sunce bez posebnih naočara ili zaštite, jer možete trajno oštetiti vid. Termin za posmatranje jeste nezgodan, ali je ovo jedinstvena prilika da se posmatra tranzit Venere. Ukoliko vremenski uslovi budu loši (oblačno i kišovito), posmatranje se neće održati, ali će na vreme biti objavljeni linkovi putem kojih će tranzit moći da se prati i preko interneta.

mapa1

Više informacija o samom događaju možete videti na sajtu udruženja www.eureka.nebjak.net ili nas kontaktirajte putem maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..


TV2012-logo  SVE O TRANZITU VENERE