Prelaz Venere preko Plejada je događaj koji ne treba propustiti. Pri vedrom nebu i uz uslov da nam vidik ne ometa rasveta i Venera i Plejade će se lepo videti i golim okom. Ipak uzmite dvogled. U ovom slučaju dvogled ima prednost nad teleskopom zbog većeg vidnog polja u koji stanu sve zvezde Plejada te je sam pogled lepši.

U Mesijeovom katelogu Plejade nose bročanu oznaku 45.

venera-plejade-art
3. april 2012, u 21 sat. Venera prolazi kroz zvezdano jato Plejade. Na ovoj slici Venera je nešto malo uvećana. Kliknite na sliku.
Venera-Plejade
Prikaz kretanja Venere narednih dana. Klilnite na crtež.

Iz članaka Najlepše iz svemira

M45

Da bi ih spasao od nasrtljivca, moćnog lovca Oriona, kaže priča, Zevs je Plejade, sedam kćeri Atlanta i Plejone, pretvorio u zvezde i stavio na nebo. Ali i Orion je dospeo na nebo pa je i tamo nastavio da proganja Plejade i kada se on na nebu pojavi, one pobegnu i zađu za horizont. Razumemo Oriona što triči za Plejadama. Kako i ne bi kada su one tako zanosno lepe.

Plejade su najlepše zvezdano jato na našem nebu. Ima ih oko 500, ali se golim okom dobro vide svega njih sedam. Čovek oštrog vida može po vedroj nići, sa mračnog mesta, da ih vidi i 9 golim okom, a i više pod idealinim osmatračkim uslovima. (Moestlin je 1579, dakle pre pronalaska teleskopa, video čak 11 Plejada, dok Kopernik pominje i više od toga - 14 zvezda u ovom jatu).

Naravno, tako divan skup sjajnih uzvezda nije mogao da ostane nezapažen ni u staro vreme pa Plejade pominju Homer, zatim Hesoid i drugi. U Japanu Plejade od davnina zovu „Subaru" što je u novo doba postalo i ime poznate marke japanskih kola, ali i gigantskog japanskog teleskopa od 8,2 metara koji je smešten na Mauna Kei, na Havajima.

Plejade su utopljene u plavičastu maglinu. To je refleksiona maglina koja odbija svetlost zvezda iz okoline što čitavom jatu daje očaravajući, romantičan izgled naročito kad se gleda kroz dvogled.

Ali zvezde u ovom jatu se udaljavaju jedna od druge i za 250 miliona godina one će se raštrkati po međuzvezdanom prostoru kao pojedinačne i nepovezane zvezde. Inače procenjuje se da je celo jato staro tek oko 100 miliona godina, što izaziva neke nedoumice koje tek treba rešiti.

Mesije je ovo jato svrstao u svoj Katalog pod brojem 45.

Iz članka Plejade u našim predanjima

Naš narod za Plejade zna od davnina, ali ih zove svojim imenom: Vlašići, odn. (ređe) Vlaščići. ..

Vlašići se pominju u više narodnih priča i pesama. Po jednoj priči Vlašići su duse sedmoro umrle dece nekog cara. Po drugoj to su pet zmajeva, jedan rob i careva kći. A najpoznatija je priča o Vlasima koju su oteli vrlo lepu devojku Mizulinku, pa ih je Bog, posle neutešnog plača njene majke, prikovao za nebo "da ih svet spominje doklen bude sveta". Po ovoj priči zvezde u Vlačićima se zovu Mile, Mileta, Vule, Vuleta, Skor-Bora, Barisa, a sedma je Mizulinka.

Fotografije

Plejade su nezaobilazna meta astrofotografa. Evo nekoliko objavljenih na našem sajtu.

pleiades2
Miodrag Sekulić (članak)
plejadeJGrnja
Jaroslav Grnja (članak)
plejade
Lajoš Kiš (članak)
Plejade
Dušan Mrđa (članak)

 

M 45 - Plejade

Plejade – prozor u svemir

Plejade u X – svetlu


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka