Jaka i hladna bura nije spriječila članove Trebinjskog Astronomskog Udruženja (TAU) da organizuju posmatranje konjukcije planeta Venere i Jupitera u veoma vedru večer 13.-og marta 2012. godine. Pored članova TAU, posmatranju su prisustvovali članovi Astronomske sekcije Gimnazije (ASG) ''Jovan Dučić'' iz Trebinja, a i učenici obližnje osnovne škole i građani su imali priliku baciti pogled kroz teleskop na ovu pojavu.

Konjukcija sjajnih planeta je bila prilika da se po prvi put na nebeskim tijelima testira novi teleskop. Zahvaljujući podršci Crkvene opštine koja je ustupila novi teleskop na korištenje, posmatranje je upriličeno u parku pored Sabornog hrama. Inače ovaj teleskop je poklon Kanadsko-Srpskog Dobročinstva ''Jovan Dučić'' iz Toronta, Crkvenoj opštini Trebinje za projekt Astronomske opservatorije na Crkvini. Automatizovani teleskop je pokazao visoki optički kvalitet, a ugradjena elektronika je veoma olakšala posmatranje. Posmatranje je završeno sa crvenkastim Marsom u okularu teleskopa.

a00 a01 a02 a03
a04 a05 a06 a07
a08 a09 a10 a11
a12 a13 a14 a15

Iako posmatranje nije bilo javno oglašeno u lokalnim medijima, ono je bilo popraćeno od strane Radija i Televizije Republike Srpske kao i lokalnih novinara i radio emitera. Posmatranje konjukcije i testiranje teleskopa bilo je planirano za članove TAU i ASG,  pa je bilo  iznenadjujuće i veoma pozitivno, usprkos jakoj buri i hladnoći, prisustvo većeg broja učenika osnovne škole i gradjana. Što govori o interesovanju za nebeske pojave u Trebinju, gdje sunčanih dana i zvijezdanih noći ne nedostaje. Aktivnosti TAU u posljednje 3 godine od utemeljenja, učinilo je mnogo na popularizaciji astronomije u gradu. U jednim novinama izašlo je članak sa naslovom: ''Trebinje astronomska prestolnica Republike Srpske''. Danas Trebinje to jeste.


Konjunkcija Venere i Jupitera

(Praksa/Posmatranja)
... dana izlazi u 7:23, a Jupiter još kasnije, u 7:40. Ali nije strašno. Konjunkcija traje više dana iako se svakog dana sve više "rasteže". Mi je na donjoj slici vidimo kako izgleda u večernjim satima ovih ...
utorak, 13 mart 2012
Konjunkcija planeta
(Fotografija/Fotografija)
...htio sam s vama podijeliti jednu fotografiju od danas kad sam uslikao konjunkciju planeta, gdje sam jedva uspio uloviti i Merkur na fotografiji ...htio sam s vama podijeliti jednu fotografiju ...
petak, 24 februar 2012