hi-ha

Ovo su dva predivna otvorena zvezdana jata i omiljena su meta iskusnih nebeskih posmatrača. Zovu ih od milja Hi i Ha (po grčkim oznakama). Ukoliko ih do sada niste tražili i gledali evo nekih činjenica i uputstva kako da ih nađete.

Pri idealnim osmatračkim uslovima oba ova jata su u dometu i golog oka pa se pretpostavlja da su ih posmatrali i ljudi prasitorijskih vremena, a svakako su poznata od antičkog doba jer se nalaze u katalogu grčkog astronoma Hiparha. Nalaze se u sazvežđu Persej, a od nas su udaljena oko 7600 svetlosnih godina. Za kosmičke pojmove su mlada. NGC 869 ima oko 13 miliona godina dok je NGC 884 mlađe i ima 12,5 miliona godina. I oba jata nam jure u susret brzinom od preko 20 kilometara u sekundi.

Ova dva  jata su, ne samo prividno, nego i fizički blizu jedno drugom i svega nekoliko stotina svetlosnih godina rastojanja ih deli.

Za naše geografske dužine ona su stalno na noćnom nebu i mogu se posmatrati tokom cele godine kada je dovoljno vedro.

U malom teleskopu ovo duplo jato se vidi kao graciozan skup sjajnih zvezda u bogatom zvezdanom polju. U oba dominiraju sjajne, plave zvezde među kojima se ističu i nekoliko oranž.

Pri malom uveličanu vide se zajedno pa za njih preporučujemo dobar dvogled.

Evo sad da ih nađemo:

hi-hakarta

Sigurno znate Kasiopeju. Zamišljena linija koja spaja dve središnje zvezde Kasiopeje (na našem crtežu to su Ruchbah i Gamma) pruža se prema zvezdi Eta Perseja. Ako tu zvezdu povežete sa zvezdom Schedar onda ćete naše dvojno jato pregaziti. Pogledajte crtež i videćete da je jednostavno.

Pronađite ova jata i pišite nam kako ste ih videli.

Želimo vam čisto nebo

NGC 869 NGC 884
Sazvežđe Persej Sazvežđe Persej
Magnituda 5,3 Magnituda 5,3
Rastojanje 7 600 svetlosnih godina Rastojanje 7 600 svetlosnih godina
Starost 13 miliona godina Starost 12,5 miliona godina


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 leksikon 190 
akl18 baner


stranica posmatraci

CURRENT MOON


tvastronomija18

Facebook

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka