tauJMU

Tokom Dana astronomije Trebinje 2011. održanih 04.– 07 oktobra (u organizaciji Trebinjskog Astronomskog Udruženja - TAU) mnogi učenici O.Š. ''Vuk Karadzić'' su imala priliku da pored posjete mobilnom planetarijumu dopremljenom iz Beograda, posmatraju Mjesec i Sunce.

Tokom posmatranja Sunca, učitelj petog razreda Aleksandar Vukanović pitao je članove TAU dali je moguće, sa obzirom da njegovi učenici noć ranije (04. oktobra) nisu posmatrali Mjesec, da se organizira posmatrane Zemljinog pratioca za njegovo odjeljenje i ostalu djecu škole. Dogovor je bio da se tokom slijedeće faze Mjeseca oko prve četvrti i ukoliko vremenske prilike budu dobre, organizira ovo  posmatranje.

Pogledajte album fotografija sa ovog događaja
album

I tako je došao 02. novembar, Mjesec u fazi prve četvrti na granici Jarca i Vodolije. Nebo izvanredno vedro sa laganim vjetrom koji je sprečavao stvaranje kondezacije rose. Sa školskog igrališta, dva člana TAU sa dva manja teleskopa, su učenicma petog razreda i ostaloj djeci (oko 50-ak) omogućili da teleskopom osmotre mnogobrojne kratere, planine i ''mora'' na Mjesecu. Urađeni su skromni snimci Mjeseca malim digitalnim aparatom, a djeca su slikavala Mjesec mobilnim telefonima.

Pored Mjeseca, sva djeca su posmatrali planet Jupiter i uspješno uočila njegova četiri sjajna satelita i dva tamna ekvatorijalna pojasa. Također se  pronašao (po karti) planet Uran u Ribama, koji je bio poput zelenkasto-plave zvijezde 5,7 magnitude. Pri većim uvećanjem mogao se primjetiti njegov sićušni disk.

Posmatranje je završeno sa nekoliko sjajnih dvojnih zvijezda od kojih je po ocjeni djece najljepši bio Albireo u Labudu.

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 17 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka