Astronomsko udruženje „Eureka“ priključilo se međunarodnom projektu InOMN. (International Night Observe the Moon - Međunarodna noć posmatranja Meseca).

inomn

Na međunarodnom nivou je organizovano i foto takmičenje. Takmičari su podeljeni u tri kategorije i to u zavisnosti da li se radi o:

  1. Fotografiji pejzaža i Meseca
  2. Širokougaonoj fotografiji Mesec
  3. Fotografiji dela Meseca

Pored toga, biće dodatna podela na još dve podkategorije, u zavisnosti da li se radi o profesionalnoj fotografiji ili o amaterskoj. Više informacije možete videti na sajtu InOMN, a vaše fotografije možete prijaviti na sajt Lunr Flickr. Rok za slanje fotografija je 23. septembar.

Ovo je prva godina da se ovaj projekat realizuje na globalnom nivou. Te večeri, 18.09. veliki broj astronoma širom sveta će izneti svoje teleksope i uperiti ih ka Mesecu. Cilj projekta je popularizacija astronomije, posebno urbane astronomije.

AU „Eureka“ se priključilo ovom značajnom projektui za taj dan planirane su sledeće aktivnosti:

Predavanja sa početkom u 11 časova u prostorijama gimnazije (kabinet fizike) i to:

  1. „Uopšteno o Mesecu“ – Saša Đorđević
  2. „Istraživanje Meseca“ – David Todorov
  3. „Mitovi i legende o Mesecu“ – Hritstina Gvozdenović
  4. „Zanimljivosti o našem najbližem svemirskom komšiji“ – Zoran Tomić

Za učenike srednjih i 7. i 8. razreda osnovnih škola, ali i za svakog ko je zainteresovan, organizovana je radionica na temu „Od fotografije do podataka“, gde će učesnici analizirati fotografiju Meseca i odrediti dubine nekih od kratera na njemu. Početak radionice je u 15 časova, takođe u kabinetu za fiziku.

Uveče u 20 časova biće organizovano posmatranje Meseca na trgu Kosturnica. Posmatranje će se obaviti sa tri teleskopa i dvogled. Svako od posetilaca dobiće prigodan materijal, koji će moći da se skine i sa sajta društva nakon događaja.

Pozivamo sve stanovnike Kruševca i okoline da nam se pridruže i da zajedno otrkijemo tajne našeg najbližeg komšije u svemiru. Svako ko ima digitalni fotoaparat može ga poneti sa sobom kako bi napravio svoju astrofotografiju Meseca i eventualno poslao na foto konkurs. Takođe, svako ko poseduje teleksop može slobodno poneti sa sobom i pridružiti se našoj posmatračkoj ekipi.


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 5 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 16 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 21 sati ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka