iusnop-logo

IUSNOP

Evo moje priče:

Priča počinje negde na samom početku jula prošle godine. U toku priprema za noćni uspon na Rtanj, pogledao sam šta i kada bi moglo da se vidi od planeta tokom te noći. Uran je bio blizu Jupitera. Setivši se da je blizu granice vidljivosti golim okom i računajući na dobar mrak hteo sam da pokušam. Nažalost vreme nije dozvolilo, a i duga kolona planinara sa baterijskim lampama (ovo je bila republička akcija) nije baš najbolje okruženje za astronomsko posmatranje.

stavite kursor na fotografije da otkrijete gde je Uran

zajecar-c-1

Ubrzo je došla Letenka. Prava prilika za pokušaj. Tada sam već imao ideju da Uran slikam otprilike na svakih mesec dana i to skromnom opremom – kompakt digitalnim aparatom Cannon A80. Opuštena atmosfera na Letenci je učinila svoje. I pored toga što su mi na raspolaganju bile karte, teleskopi i ostala čudesa, načinio sam samo par snimaka orjentišući se grubo prema Jupiteru. Uspeo sam da snimim Uran. Zbog lenjosti i nemara bio je dosta blizu ivice snimka, ali bio je ulovljen.

durmitor-c-1

Druga prilika je bio odlazak na Durmitor sredinom Avgusta. Mnogo bolja priprema je dala i bolje rezultate. Uran je ulovljen skoro u centru snimka. Bilo je divno gledati obe slike jer je na njima bilo učljivo kretanje Urana.

Treći pokušaj je bio planiran početkom Septembra, na moru. Bio sam u Njivicama, ali su isparenja iz mora i svetla iz Herceg Novog , učinili ovaj pokušaj nemogućim.

letenka-c-1

U glavi sam već imao naslov članka 'Uran – u tri slike, za one sa jeftinim ulaznicama' ali nedostajala mi je treća slika. Odlučio sam se da pokušam iz okoline grada. Bojao sam se da zbog blizine grada neću moći da snimim objekat sa tako slabim sjajem. Zbog toga nisam ni pokušavao da u međuvremenu slikam Uran, već sam čekao bolje prilike. Na moje veliko iznenađenje, nepunih 10 minuta vožnje od kuće imao sam prekrasno nebo, i napravi dobre snimke. Verovatno zbunjen ovim otkrićem pravim malu grešku u orjentaciaji, ali Uran je ipak ulovljen blizu ivice snimka.

Onda je na red došlo učenje i mučenje sa obradom slika. Kada sam dobio koliko-toliko daobre rezultate, želeo sam da od toga napravim animaciju u kojoj bi se jasno videlo kretanje Urana.

Nažalost to se sve više odugovlačilo. Pristizale su druge važnije i zanimljivije stvari i Uran je polako odlazio u zaborav.

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka