Kliknite na snimke da se učitaju veći

Astronomsko društvo Orion iz Ivanjice rešilo je da napravi svoj prvi astronomski kamp. Radi toga Milan Gucić, astrofotograf i astronom amater i ja u svojstvu predsednika Saveza astronoma amatera Srbije, posetili smo ovo društvo i terene na kojima će biti kamp i stuacija je sledeća.

Mesto održavanja kampa je u selu Sivčina na nadmorskoj visini preko 850 metara, 12 kilometara od Ivanjice na obroncima planine Javor. Mesto je visokim brdima odvojeno od same Ivanjice koja je u kao u nekom klancu uska a dugačka, i relativno slabo osvetljena. Dakle svetlosno zagađenje je minimalno. Jedinošto je nepovoljno za astrofotografe to je Mesec. Ali možda je to sjajna prilika da se slika Mesec i Saturn.

Prilaz je asfaltni put u prilično dobrom stanju. Smeštaj je moguć u baraci i šatorima. Na poligonu ima i interenet veza, telefon fiksni, voda izvorska, postoji mogućnost spremanja hrane i biće osvežavajućih napitaka. Meštani su susretljivi tako da neće ništa nedostajati. AD Orion želi da njegov kamp postane tradicionalan pa se potrudio maksimalno da obezbedi sve uslove.

Od objekata ima dve brvnare, jedna manja i jedna velika. U većoj je moguće održavati predavanja i može stati više od 20 ljudi. U manjoj će moći da se odlaže oprema i hrana.

Organizatori su se potrudili da obezbede i pešačke staze, da ih obeleže, ima i teniski teren sa šljakom a oni čvršće građe mogu i vaterpolo da igraju. Znači ima svega za dobro zabavu i bavljenje astronomijom.  Treba reći i da je ovo prilika da ljubazne domaćine upoznamo sa našim teleskopima da im pokažemo neke stvari iz naše opreme itd.

Slika 1: Bazen

Slika 2: Predsednik AD Orion

Slika 3: Centar Ivanjice

Slika 4: Brvnara za predavanja i ostale aktivnosti

Slika 5: Brvnara u kojoj će biti spremište opreme.

Slika 6: Milan Gucić

Author: Dragan Radmilović