AZCL9565 copy

Aristarh sa Samosa, koji je živeo do 310. do oko 230. godine bio je prvi koji je tvrdio da se Zemlja okreće oko Sunca.

On je znao da je Sunce mnogo veće od Zemlje i bilo mu je logično da se manje telo okreće oko većeg. Zbog takvog učenja negde između 264. i 232. godine grčki filozof Kleant apelovao je na celu Heladu da se “protiv Aristarha podigne tužba zbog bezverja, što je pokrenuo središte vasione i, oslonivši se na posmatrane pojave, pretpostavio da je nebeski svod nepokretan, a da se Zemlja kreće”. Šta se potom sa Aristarhom desilo, kako je i gde završio svoj život ne zna se.

Otprilike 17. vekova kasnije isto je tvrdio i Nikola Kopernik (1473-1543), poljski astronom, matematičar, pravnik, lekar itd. i sveštenik. Iako nije bio prvi koji stavio Sunce u središte nebeskog svoda danas se heliocentrični sistem vezuje najviše za njega, a otuda je nastala i izreka „kopernikanski obrt“ kojom se označava značajna promena u nekom učenju i shvatanju. 

42179 alt6

Ako za trenutak zanemarimo milion drugih, manje važnih činjenica vezanih za heliocentrični sistem sledeća važna stepenica u spoznaji lokalnog svemira jeste set Lego kocaka „Planet Earth and Moon in Orbit“. To je tako bar što se mene tiče i to naročito od kako sam taj kompet dobio na poklon.

Taj komplet stavlja stvari na svoje mesto: Sunce u centar, Zemlja sa Mesecom izvan. Eh da je taj set postojao u vreme Galileja… izazvao bi rat Vatikana sa Danskom!

Ali nije samo to što je Sunca u centru. Pazite, ovaj set lepo objašnjava nastanak i promene godišnjih doba, kruženje Meseca oko Zemlje i sa njom oko Sunca, a pokazuje i nastanak faza Meseca.

Da biste pravili i igrali se sa ovom kompletom potrebno je da imate najmanje 10 godina, strpljenje i upornost od dva dana koliko je, bar meni, bilo potrebno da sastavim svih 526 elemenata u ovu jednu velelepnu igračku. 

42179 alt7

Uz komplet, naravno, dobijete detaljno uputstvo za sklapanje, ali ono vam i ne treba ako koristite Lego Builder, specijalan čarobni program koji vas vodi na putu sklapanja.

Moja draga prijateljica Jelena ne može da se načudi jer je umislila da meni Lego kocke donosi samo Deda Mraz, ali eto, to nije pravilo.

P.S. I da, Zemlja je okrugla, kao što možete da vidite. Lego najbolje zna. 

AZCL9619
Pomračnje Sunca

 

Evo kako sam sastavljao komplet (samo ne tako sporo kao na filmiću)

 

LEGO - nekoliko zanimljivosti

Lego je vrsta igračaka istoimene danske kompanije, koja se sastoji od malih plastičnih delova različitih oblika i veličina a koji se mogu međusobno spajati. Njihovim spajanjem mogu da se grade razni oblici, od automobila do zgrada i raketa. Kažu u Legu da od njihovih kockica možete napraviti skoro sve što možete zamisliti. Delovi se jednostavno uklapaju jedan u drugi i tako gradi željeni objekat. Kod Lego mašta je važnija od tehničkih veština.

Svaka kockica (kažemo „kockica“ iako zapravo malo kockca tu ima) je napravljena od kvalitetnog i trajnog materijala koji obezbeđuje dugotrajnost svake napravljenije igračke. Lego kocke spadaju u najomiljenije igračaka za decu i odrasle. U Lego tvrde da ne postoji ni jedna zemlja u Evropi, koja nema svoj Lego fan klub. 

Ime Lego, potiče od fraze „leg godt“, što na danskom znači: lepo se igraj.

  • Prve Lego kocke su napravljene 1949. godine.
  • Lego kocke se prave sa preciznošću od 2 mikrometra
  • Lego kocke iz 1963. se mogu uklapati sa današnjim.
  • U proseku se proizvede 600 delova Lego kockica u sekundi. 
  • Postoji pravilo da Lego figurice moraju biti žute boje i moraju biti srećnog izraza lica. Ali od tog pravila postoje izuzeci pa toko Lego pirati mogu imati i drukčije izraze lica.

(prema Vikipediji)

 


LEGO: Perseverance i Ingenuity
LEGO: Saturn V
LEGO fizika
LEGO: Međunarodna svemirska stanica
LEGO: Apollo 11 Lunar Lander