KonjunkcijaMS

Mars i Zemlja se nalaze na suprotnim stranama Sunca, u solarnoj konjunkciji, što se dešava otprilike jednom u 25 meseci.

Kako orbite Marsa i Zemlje imaju neznatno različite nagibe, Mars obično ne prolazi direktno iza Sunca. Konjunkcija ’23. je neobična po tome što će to biti prvi put da Mars prođe iza sunčevog diska otkako su stigli ESA-ini orbiteri Mars Express (MEX) i ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO). Komunikacija sa MEX-om i TGO-om 17-18. novembra neće biti samo ograničena, već i nemoguća.

Prostor između Zemlje i Marsa obično je prepun radio talasa koji nose naučne podatke, telemetriju i komande koji jure ka i sa desetak misija na crvenoj planeti. U vreme konjunkcije ovi radio signali mogu biti poremećeni aktivnom atmosferom Sunca - solarnom koronom.

Tokom konjunkcije je teško ili čak nemoguće razmenjivati podatke između kako Marsovih orbitera tako i rovera na površini i zemaljskih stanica jer solarna korona ili, ređe, disk Sunca, ometaju radio komunikaciju.

Dok Mars prolazi iza Sunca oko jedan i po dan komunikacija između planeta će utihnuti. Vremenski period tokom kojeg su komunikacije poremećene zavisi od veličine i snage komunikacione opreme marsovog orbitera. Odvija se dok je ugao između Sunca i Marsa, gledano sa Zemlje 3-4°. U 2023. ovaj period traje od početka novembra do početka decembra.

U toku poremećaja, kontrolori misije ne mogu pouzdano da šalju komande ili da primaju podatke iz svemirskih misija. Za MEX i TGO ovo znači „povezivanje“ svih kritičnih instrukcija koje bi svemirska misija trebala da radi bez ikakvog kontakta sa Zemlje tokom čitavog perioda.

Tokom konjunkcije se smanjuje količina podataka koji se razmenjuju sa MEX i TGO, na primer, sa 2000 bita/s na samo 250 i smanjuje se količina podataka koje MEX šalje na Zemlju na samo 300 bita/s.

Zemaljske stanice se postavljaju na maksimalnu snagu prenosa kako bi letelica uprkos smetnji glasno i jasno čula, tj. glasaju se glasnim glasom, ali sa manje reči.

Ovo ograničava vrstu informacija koje MEX šalje na Zemlju, na podatke o „kućnom radu“ – zdravstveno stanje i telemetriju – i preniska je da bi MEX mogao da pošalje bilo kakve naučne podatke. Svi podaci prikupljeni od strane MEX-ovih instrumenata tokom trajanja pojave moraju biti sačuvani u ograničenoj memoriji na brodu dok se period ne završi.

Mars Ekspres je stigao na crvenu planetu 25. decembra 2003. i jedna je od evropskih misija sa najdužim stažom. Ovo će biti deseta solarna konjukcija MEX-a i treća TGO-ova.

Konjunkcije utiču i na misije drugih svemirskih agencija, problem nije jedinstven samo za Mars. Ove ograničene ili nemoguće komunikacije između Zemlje i Marsa predstavljaće izazov i za buduće ljudske kolonije.

https://www.esa.int/.../Spacecraft_fall_silent_as_Mars...

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret