SaturnOpozicija23

Opozicija je……

illOpU ASTRONOMIJI OPOZICIJA označava položaj nekog tela kada se ono nalazi na surpotnoj straniod nekog drugog tela. To je na primer slučaj kada se Saturn nalazi suprotno od Sunca – gledano sa Zemlje, pa je poredak ovaj: Sunce – Zemlja – Saturn. Tada kažemo da je Saturn u opoziciji sa Suncem.

Posmatrano sa Zemlje u opoziciju sa Suncem mogu da dođu samo spoljašnje planete (i druga tela), a to su one koje se oko Sunca kreću izvan Zemljine orbite: Mars, Jupiter, Saturn itd.

krozastmosferu

Opozicija sa Suncem je odličan period za posmatranje nekog tela, jer je ono tada preko cele noći na našem nebu (izlazi uveče, a zalazi ujutro) i jer nam je tada i najbliže i jer je na najvišoj tački neba oko ponoći kada ga posmatramo kroz tanje slojeve atmosfere (razume se, kada je tek nad horizontom onda svetlost sa datog tela prolazi duži put kroz atmosferu)

 

sis

 

Saturn175pxKada i gde:

Opozicija Saturna je 27. avgusta, ali je ova planeta već uveliko spremna za posmatranje. Pošto je u opoziciji na nebu će biti tokom cele noći, već od prvog mraka sve do zore. Oko ponoći je visoko na nebu, pa je tada najbolji za posmatranje. Saturn će ostati vidljiv do kraja godine, s tim što se polako pomera na večernje nebo. Potpuno će se izgubiti u sjaju Sunca sredinom februara 2024. godine. Posmatrano za naše planete Saturn će tada biti sa druge strane Sunca. 

Datum i vreme opozicije: 

opozicija

27. avgust 2023. u 9 sati i 52 minuta (po Nasi)

Sjaj

Saturn će sijati magnitudom +0,4

Razdaljina

od Zemlje 1310,928  miliona kiolometara tj. 8,763043 AJ što iznosi 72,88 svetlosna minuta

Rastojanje od Sunca: 1462.004 mil. Km

NoRings
Ponekad se prstenovi ne vide sa Zemlje

Prsten

Nagib 8,1 stepen

Prividna veličina

19,0 uglovne sekunde

Osvetljenost 

100%

Izlazi 19:28   Tranzit 00,46:37  Zalazi: 06:00:38

U trenutku opozicije biće ispod horizonta +39st 38 min i 54,7sec

U sazvežđu Aqarius (Vodolija)

Saturn ulazi u opoziciju otprilike svakih 378 dana što znači da svake godine ona kasni oko dve nedelje.

  1. Opozicija Saturna: 14. avgust
  2. Opozicija Saturna: 27. avgust
  3. Opozicija Saturna: 8. septembar
  4. Opozicija Saturna: 25. septembar

***

Saturn je šesta planeta po redu računajući od Sunca. Njegove prstenve astronomi su opazili u 17. veku kada su nebo počeli da proučavaju teleksopima. 

U početku su videli samo jedan prsten, ali koju deceniju kasnije, sa boljim teleskopom uočavaju da prstenova ima više. 

Sateliti
Markantniji sateliti Satunra na dan njegove opozicije 2023..

Svemirske letelice koje su izbliza posmatrale Saturn poslale su na Zemlju detaljne podatke o prstenovima, ali i o njegovim brojnim satelitima. Za naučnike posebno je interesantan najveći njegova satelit Titan jer ima gustu atmosferu i jezera metana i etana. 

Tokom obilaska oko Sunca Saturn menja nagib svojih prstenova ka nama i zato ih ponekad uopšte ne vidimo (jer su izuzeto tanki). Ali onda taj nagib počne da raste (do čak 27 stepeni) i tada prstenove vidimo u njihovom najraskošnijem izgledu. Nagib se menja u ciklusu od 15. godina.  

Za dobro posmatranje Saturn potreban vam je teleskop. Saturn se dobro vidi i golim okom, ali teleskop nam otkriva prstenove i satlite. Satelit Titan ćete videti najlakše jer je prilično velik.