Kratak pregled za posmatrače

Ceres

ceres

Planeta patuljak Ceres se nalazi u dobroj poziciji za posmatranje, smooooo biće to velik izazov za one koji žele da ga uoče dvogledom. Može, ali morate birati tamnu okolinu bez rasvete i, naravno, vedro vreme. O posmatranju golim okom nema ni reči.

Ono što je dobro, pozadina Ceresa je sada tamna, bez puno zvezda te se uz malo upornosti može lako zapaziti. Potražite ga pored Antaresa, moćne zvezde prve magnitude koju nije teško zapaziti. Sa Jupiterom koji je iznad i Antaresom Ceres čini trougao, gotovo pravougli. Potražite ovu planetu patuljka posle 20 sati. Kasnije se približava horizontu i nestaje ispod njega. 

Da dodamo još da su ovi dani poslednja prilika za posmatranje Ceresa pošto se on polako smešta na dnevnu stranu kada neće moći da se vidi.

Neptun

neptun

Magnituda Neptuna sada iznosi 7,8 što je dovoljno sjajno za dvogled. I ta velika planeta neće još dugo biti na našem noćnom nebu. Za nekoliko meseci utopiće se u sjaju Sunca. 

Uran

Uran

Dobro vreme je i za Uran. On će sijati magnitudom 5,7 što je u dometu i golog oka, ako znate gde da ga tražite. 17. septembra pored njega proći će Mesec.

Saturn, Titan

titan

Sa magnitudom od 0,4 Saturn je upadljiv na noćnom nebu. Njegovo vreme polako prolazi ali on će se videti još ovaj i sledeći mesec bez problema. Ako ga budete posmatrali teleskopom obavezno potražite njegov najveći satelit Titan.

Mesec, Kalisto i Ganimed

Hijade

20. septembra Mesec prolazi kroz Hijada, u Biku kao što znate. Hijade su otovreno jato nekoliko stotina zvezda i lepo ih je gledati. Kao i Plejade koje se nalaze u blizini lepše ih je gledati dvogledom. 

Mi naravno ništa od ovog pomenutog nećemo na nebu videti jer se performans događa po podne, dakle zadana tako da nam ostaje da događaj posmatramo samo na slici. 

gc1
Stavite kursor na sliku

Iste te noći, 20. septembra taman kad se budete vraćali kući iz provoda, nešto pre dva sata, potražite Jupiter. Gledano kroz teleskop desno od njega naći će se jedan iznad drugog njegovi sateliti Callisto i Ganymede. Nastavite da posmatrate koji minut, najviše desetak i videćete kako se oni lagano pomeraju. Kalisto se udaljava od Jupitera, a Ganimed mu se približava. Usput, naravno, pogledajte u kakvom je stanju Jupiterova crvena pega.

Letnji trougao

Potražite i letnji trougao. Njega je uvek lepo videti. Ako ništa drugo, služi kao dobra orijentacija.

Korišćene su karte iz SkySafari Pro6

Potražite navedene objekte u Stellariumu ili sličnom programu

 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka