U trenutku pisanja ovog članka, planeta patuljak iz Glavnog asteroidnog pojasa koji se nalazi između planeta Mars i Jupiter, ulazi u opoziciju. 

Ceres opozicija700Ceres u opoziciji

Opozicija u astronomiji znači da se posmatrano telo nalazi suprotno od Sunca, a to je u slučaju Ceresa ovaj poredak: Sunce – Zemlja – Ceres. Astronomi vole opoziciju zato što je tada posmatrano telo preko cele noći na noćnom nebu, a oko ponoći je visoko nad horizontom. A kad je telo visoko nad horizontom, tada svetlosni zraci sa njega prolaze tanji sloj atmosfere nego kada je ono tih nad horizontom. Sem toga, telo u opoziciji je i na svom najmanjem rastojanju od Zemlje. Opozicija je, dakle, odlična za posmatranje (naravno, i narednih dana, zapravo sve do maja Ceres će moći lepo da se vidi). 

Potražite, dakle, ove ili neke od narednih noći Ceres. Naći ćete ga u sazveđžu Rak (Cancer). 

putanjazraka

Ceres će tokom narednih dana od nas biti udaljen 1,602 astronomske jedinice (A.J = 150 miliona kilometara), a od Sunca 2,571 A.J. Njegova magnituda je 6,9 što je malo iznad granice vidljivosti za golo ljudsko oko, ali je dostupno već i običnom dvogledu.

Inače, Ceres je planeta patuljak, najveće telo u asteroidnom pojasu koji se nalazi između Marsa i Jupitera, a otkrio ga je Đuzepe Pjaci, astronom i sveštenik sa Sicilije, 1. januara 1801. godine.

ceres

Ceres Iz programa SkySafari 5 Pro

Upoznajte Ceres


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka