Zadnji puta se ovako nešto dogodilo 1982. godine.

pun mjesec pomrcina marcela rasonjamarino tumpic bluefalse

Sutra (31.01.2018.) očekuje nas pravi nebeski gem, set i meč. Pun Mjesec se događa jednom svakog kalendarskog mjeseca, s izuzetkom februara u kome se ponekad dogodi da izostane, što proizilazi iz razlike trajanja lunarnog i kalendarskog mjeseca.

Svake dvije godine i devet mjeseci se u nekom mjesecu mogu dogoditi i dva puna Mjeseca. Početkom januara već smo imali pun Mjesec a k tome i u perihelu (kada je najbliže Zemlji). Mediji su takav puni Mjesec prozvali superMjesec. Sutra, srijeda 31. januara, imamo i drugi pun Mjesec u januaru koji se također događa u perihelu i spada u „kategoriju“ superMjeseca. Drugi puni Mjesec u istom kalendarskom mjesecu naziva se još i plavi Mjesec, Vučji Mjesec... Kao da sve to nije dovoljno za zadnji dan januara na sceni je i potpuna pomrčina Mjeseca u vremenu od 11:51 do 17:08 po našem vremenu (GMT+1).

pomrcina mjeseca mehanizam timeanddate

Mjesec se za nas u to vrijeme nalazi ispod horizonta te pomrčina, nažalost, nije vidljiva iz naših krajeva. Tek zadnje trenutke pomračenja našeg prirodnog satelita Zemljinom polusjenkom moći ćemo na kraju događanja vidjeti. U ovom nebeskom događanju u potpunosti će uživati stanovnici Grenladna, sjeverne Amerike, Azije, Australije i otočja Tihog oceana.

Slijedeća pomrčina Mjeseca iz naših će krajeva biti vidljiva u noći sa 27. na 28. jula i to kao potpuna.


Dodaj komentar


 

leksikon 190

stranica posmatraci2019

CURRENT MOON


tvastronomija18

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka