pomracenjeMesecaMSP

Najstarije pomračenje Meseca o kome postoji pisani trag dogodilo se 29. januara 1135. pre n.e. a zapis je sastavljen u Kini. (Vojislav Mišković, Hronologija astronomskih tekovina)

grci o pomračenju Meseca

 

Anaxagoras Lebiedzki Rahl

Anaksagora iz Jonije (500-428. g. pre nove ere)

Čini se da je pravu prirodu pomračenja prvi otkrio Anaksagora, filozof iz Jonije (500-428. g. pre nove ere),  koji je učio da do Mesečevih pomračenja dolazi kada Mesec uđe u Zemljinu senku, a da njegova senka opet proizvodi pomračenje Sunca na Zemlji. (Vojislav Mišković, Hronologija astronomskih tekovina)

Tukidid pominje slučaj iz vremena peloponeskog rata kada Atinjani jedom prilikom nisu isplovili sa sidrišta u bitku (iako im je oklevanje mogao naneti samo štetu) jer je u presudnom momentu došlo do pomračenja Meseca.

Aristotel iz posmatranja pomračenja Meseca zaključuje u svom čuvenom delu O nebu (zapravo sva Aristotelova dela su čuvena:) da je Zemlja loptasto telo jer je senka koju baca na Mesec prilikom pomračenja zaobljena.

pomračenje u starim srpskim zapisima

U staro vreme Srbi su, ako je suditi po nekim starim zapisima, znali za uzrok pomračenja jer se u tim pisanim spomenicima objašnjava da je Zemlja manja od Sunca i da zato ona ima iza sebe kupastu senku, a Mesec se pomrači kada uđe u tu senku i tada on gubi svetlost pa se ne vidi, za razliku od Sunca koje se pomrači kada ga pokrije Mesec i koje ne gubi svetlost.  Postoji inače dosta beležaka u srpskim zapisima o pomračenjima Sunca i Meseca.

pomracenje iz 1461 Pomračenje Meseca od 22.juna 1461 (prema programu SkySafri 5 Pro) 

Prvo i najstarije pomračenje Meseca koje se spominje u starim srpskim zapisima dogodilo se 22. juna 1461. Ovaj podatak je uzet iz knjige Astronomija u starim srpskim rukopisima, SANU, 1989. Nenad Đ. Janković. Za to pomračenje u knjizi piše: „Ovo je prvo Mesečevo pomračenje. Pojavu sasvim kratko beleži Sečenički letopis, te sem datuma navodi samo da se dogodila u prvi čas noći. Pomračenje je bilo potpuno, a prema Trpkoviću moglo se videti iz naše zemlje. Nije zabeleženo vreme potpunog ulaska Mesečevog u senku, već početak pomračenja“.

Nakon ovog zabeleženo je pomračenje od 20. februara 1570. Evo citata iz gorenavedene knjige: „Nešto opšriniji podatak o pomračenju Meseca nalazi se u rukopisu manastira Dečana: “… pomrači se potpuno Mesec 20. februara, i ostade u tami 2 časa; ovo se desilo u treću nedelju posta, u ponedeljak. Tada carevaše veliki amir sultan Selim, a ovo je bilo u vreme njegova bezakonja“.

Sledeće upisano pomračenje je od 16. avgusta 1598. itd.

pomracenjeMesecaMSP

 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 leksikon 190 
akl18 baner


stranica posmatraci

CURRENT MOON


tvastronomija18

Facebook

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka