U lov smiju samo hrabri, odvažni, naspavani i naoružani do stakla

nase nebo 15012018

Sutra, u ponedjeljak 15. januara 2018, Sunce izlazi u 07:40 (svi podaci u tekstu izračunati su za lokalitet Vidulini Observatory (GMT+1), drugdje na Balkanu oni se razlikuju i za više od desetak minuta!). Dva sata prije, Jupiter i Mars već su značajno iznad jugoistočnog horizonta. Obzirom na njihov sjaj neće ih biti teško uhvatiti golim okom, kamerom, dalekozorom. Ulov ova dva planeta i njihova identifikacija neka posluži kao potvrda stručnosti, ulaznica za lov u neizvjesnom.

Sat i pol prije izlaska Sunca (06:17) rub vidljivosti na jugoistočnom horizontu prelazi kapitalac – planet prstenova, Saturn. Iskusni lovci sačekati će koju minutu nakon toga i u lov krenuti teleskopom, dalekozorom, kamerom jer za vidjeti Saturn pri sjaju od 0.5 mag nisko nad horizontom treba imat i opremu i sreću i znanje i iskustvo.

Petnaest do dvadeset minuta po izlasku Saturna svaki pravi lovac već će upucati  ovog divovskog planetskog stvora.

Tko je god pomislio da je pravi lovac na planete i da je lov završio grdno se vara. U 06:32 na nebesko strelište ulazi Merkur čiji je sjaj -0.2mag. Nebesko tmina na astronomskom ratištu već gubi bitku sa plavetnilom koje svakog trena postaje sve svjetlije. Lovci se više ne mogu pouzdati u terensko maskiranje. Biti ili ne biti sada igraju minute i sekunde. Vremena više nema a u igri je samo prvi hitac teleskopom ili dalekozorom. Neka bude precizan jer druge prigode sutrašnjeg jutra neće biti.

Upucate li Merkur u teleskopu ili dalekozoru možete se „samoprozvati“ pravim lovcem na planete. U suprotnom, priznajte poraz i spremajte se. Utješno je to što još stignete pospremiti opremu, spremiti sebe i na vrijeme stići na posao ako ga imate. To na Balkanu i nije baš čest slučaj.

nase nebo 15012018 karta neba


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 

leksikon 190 

akl18 baner


stranica posmatraci

CURRENT MOON


tvastronomija18

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka