Merkur, Mars, Mjesec, ISS, Jupiter, Vlašići… sve u jednom pogledu

nase nebo krajem mart 2017

Predstoji nam blaga promjena vremena što posljedično znači kako nas očekuju koloritni proljetni sumraci. Nedugo nakon zalaska Sunca (19:30) nisko na zapadnom horizontu lako ćemo uočiti planet Merkur, nešto poviše njega nalazi se Mars a iznad njega dominirati će tanki, tek 7% osvjetljeni Mjesečev srp. Blještavi srp dodatno je začinjen „difuznom svijetlom izmaglicom“ koja nam ukazuje na cijeli Mjesečev disk – riječ je o tkz. „pepeljastoj svjetlosti“, odnosno o svjetlosti koja se reflektira od Zemlje te obasjava Mjesečevu površinu koja nije direktno izložena zrakama Sunca.

ISS zemlja 30032017

Zalazak Mjeseca je u 22:27 i u tim će se trenutcima naš prirodni satelit nalaziti 364 tisuće kilometara daleko od Zemlje. U vremenu od 20:50 pa do 20:55 iznad naših krajeva (mislim na Vidulini i Isgtru; Novi Sad: 20:51, 4 minuta, Beograd: 20:52, 3 minuta – prema https://spotthestation.nasa.gov/sightings/ ) preletjeti će Međunarodna svemirska postaja. Bešumna putujuća „zvijezda“ pojaviti će se najprije na zapadu a zatim polako proputovati cijelim nebom u smjeru sjeveroistoka.

Kad ju ugledamo nalaziti će se iznad Azurne obale, zatim preljeće rijeku Po, potom naše krajeve a vidjeti čemu ju sve do Urala gdje ulazi u Zemljinu sjenku, tada nema refleksije Sunčeve svjetlosti od izmjenjivača toplote i fotonaponskih panela.

Ne zaboravite na Jupiter koju upravo u to vrijeme izlazi na istoku. Uzmite si još minutu dvije za pronalazak prekrasnog, golim okom vidljivog zvjezdanog skupa Vlašići (Plejade, M-45). Ilustracija u prilogu teksta pomoći će Vam da ga pronađete. Skupinu mladih zvijezda isplati se pogledati dalekozorom, prizor je to prema kojem nećete ostati ravnodušni.


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 14 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 19 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka